Очакваме леко увеличение на ковид заболелите веднага след започване на учебния процес заради повечето движение и събирането на деца на групи в училищата. Иначе не очакваме нещо драстично през есента и не очакваме сериозна ковид вълна.

Toва заяви за News.bg заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов след като лятото опроверга очакването за успокоение на епидемичната обстановка и преживяхме поредната вълна на инфекцията.

Златанов увери, че здравната система е напълно готова да се справи с нарастващия брой случаи, ако се стигне до такива. "Видяхте, че взехме някои решения през надзорния съвет на НЗОК за това да бъдат разкрити леглата от пика на предишните вълни, интензивните най-вече ги запазваме, така че да има готовност за прием на пациенти при нужда. Вече има много опит сред колегите, сред самите лечебни заведения както за болнична помощ, така и за доболнична помощ по отношение на диагностика, поведение, лечение, хоспитализиране. Не смятам, че нещо може да ни изненада сериозно, ако има пик на вълна през есента", коментира зам.-министърът.

За денонощие новозаразените с коронавирус са 550 души

За денонощие новозаразените с коронавирус са 550 души

В болница се лекуват 673 души.

Златанов добави, че е много малко вероятно да се стигне отново до обявяване на извънредно положение или пък въвеждане на локдаун, на който станахме свидетели в началото на пандемията през 2020 г. при така развитието на пандемията и при последните варианти на "Омикрон" няма да се наложи, увери Златанов. Той обаче не изключи вероятност, ако се получи силно вирулентна мутация, доста агресивна, водеща до тежко протичане и смъртни случаи, би могло да се мисли за такива мерки, малка е вероятността да се случи такова развитие.

Златанов уточни, че ще бъде налична през септември месец адаптирана ваксина, която е точно за последните варианти на "Омикрон" и която защитава от разболяване и тежко протичане. За хората, които са в рискови групи, с придружаващи заболявания, препоръката ми е да се възползват от нея. Ваксината е безплатна, достъпна и гарантира това, че няма да има летален изход от заболяване и ако такова протича, увери зам.-министърът.

Златанов присъства в БТА, където се проведе пресконференция на тема представяне на анализ и проучване на нагласите на българското население на тема "Достъп до здравни грижи в България", извършен съвместно с Изследователски център "Тренд" и ЕКИП.