Всички новозаболели пациенти да се лекуват с най-евтините лекарства. Това предвижда проектонаредба за условията и реда за предписване и отпускане на лекарства, качена на сайта на здравното министерство, информира БНР.

Заради икономии се предвижда принципът на разходоефективност да се прилага за всички лекарства над 30 лева, а целта е икономии на средства. Ще се избира най-евтиното лекарство от сравними терапии, обясни зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков, без да отчете страничните ефекти, индивидуалните нужди и съобразяването с актуалния статус на пациента.

Без лекарства останаха пациентите на хемодиализа в Ловеч

Без лекарства останаха пациентите на хемодиализа в Ловеч

Принудени са да си ги купуват сами, въпреки че им се полагат по Здравната каса

"Когато имаш прекрасен резултат, постигнат с по-малко харчене на публични средства, безспорно е, че ако аз управлявам тези пари, ще избера по-малкия разход, но при гарантиран един и същ резултат", каза Пенков, който има дипломи за белодробни и за вътрешни болести и за здравен мениджмънт.

В коментар за критиките от страна на пациентски организации зам.-министър Пенков заяви, че не разбира от компетенциите на пациентските организации. "Когато станат онколози или поне завършат медицина и могат да обсъждат подобни проблеми, свързани с терапия, тогава - добре дошли", заяви Бойко Пенков.

Измененията в Наредба 10 забавят достъпа до нови лекарства

Измененията в Наредба 10 забавят достъпа до нови лекарства

Д-р Кацаров: Бюджетът на НЗОК е превърнат във фетиш