Над 100 000 са българите, преболедували COVID-19 и имащи антитела, които обаче не могат да получат имунизационен паспорт, с който да пътуват свободно в рамките на ЕС. Причината - такъв документ се вади само на тези, поставили си ваксина или установили заболяването чрез PCR тест. Това каза пред БНТ националният омбудсман Диана Ковачева.

"Извън обхвата на този здравен сертификат остават хората, които са преболедували COVID-19, били са регистрирани в РЗИ, били са под карантина, както и установилите болестта чрез антигенен тест. В тази категория попадат и тези, които имат антитела, т.е. са преболедували без да разберат", посочи Ковачева.

100 000 българи, преболедували COVID-19 - нито с право на сертификат, нито на ваксина

100 000 българи, преболедували COVID-19 - нито с право на сертификат, нито на ваксина

Омбудсманът сезира здравния министър и ЕК за проблема

По думите на омбудсмана има "неравно третиране" на преминалите през коронавируса, като втората група хора ще бъдат карани да правят скъпи PCR тестове при излизане в чужбина.

Към момента "топката е в полето" на Европейската комисия(ЕК), която да реши дали да включи тези хора в категориите, имащи право на имунизационен сертификат.

"Аз се обърнах към председателя на ЕК, към здравния еврокомисар, към еврокомисаря по вътрешни работи и към европейския омбудсман, защото сега въпросът ще се обсъжда в защита на тези български граждани, които не могат да се възползват от този сертификат", добави Ковачева.

"Трябва да се извади такъв сертификат на всички, преболедували COVID-19, а не да плащат по 100 лева за PCR тест всеки път, когато пътуват. Например на едно четиричленно семейство това прави по 400 лева в посока", даде пример тя.

Според Ковачева към момента процедурата е дискриминационна и не е изключено ако няма промени в правилата, да се стигне до дело в Съда на ЕС в Люксембург, където Еврокомисията да бъде осъдена.

Ковачева иска облекчен режим за ТЕЛК на  хората с необратими увреждания

Ковачева иска облекчен режим за ТЕЛК на хората с необратими увреждания

Тя настоява за проверки на всички РКМЕ и ТЕЛК в страната

Омбудсманът също така изрази амбиция за промяна на порочната по думите й система на ТЕЛК, и по-конкретно нуждата хора в "дефинитивни състояния" - например хора без крайници, с един бъбрек, с епилепсия и др. да са длъжни да минават на всеки 3 години ново освидетелстване в комисията по ТЕЛК. По думите й това трябва да се промени, а за да стане то факт, не трябва дори да има работещо Народно събрание, а промяна в наредбата, която може да се направи и от служебния министър.