Над 100 хиляди души в България са засегнати от ревматични заболявания, сочат данни на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания. Ревматичните болести са сред главните причини за инвалидност у нас, стана ясно по време на 19-тата годишна конференция на пациентското крило на европейската лига за борба с ревматизма, която се провежда в София.

Стресът и използването на различни медикаменти могат да провокират ревматоидния артрит, заяви пред БНР професор Стоянка Владева, председател на Българското дружество по ревматология.

"Болестта на Бехтерев засяга млади хора. След 15-годишна възраст те са в разцвета на силите си, искат да се включат в обществото, имат голям ресурс, потенциал благодарение на съвременни лекарства, на компетентно лечение. В началото на заболяването, когато се открие, може да се лекува на 100 %. Фактите са такива, примерно за псориатричния артрит, че едва 47% от пациентите търсят помощ след една година, което показва и в световен план, че има едно късно откриване на болестта", заяви проф. Владева.