Общо 1086 служители в системата на здравеопазването в Русенско са поискали да си поставят ваксина срещу коронавирус, съобщава БНТ.

Сред желаещите да се ваксинират има лекари, фармацевти, стоматолози, медицински сестри, санитари и друг помощен персонал.

От Регионалната здравна инспекция посочват, че се очаква ваксините да пристигнат през януари, след като бъдат одобрени от Европейската агенция по лекарствата.

Медиците, които желаят да се включат в доброволната ваксинация, но не са го заявили досега, ще могат да го направят на следващ етап.

Все още няма одобрена ваксина срещу COVID-19 у нас

Все още няма одобрена ваксина срещу COVID-19 у нас

България ще получи количествата ваксини, които е заявила

Ваксинацията на медицинския персонал ще се извършва в болниците, където те работят. Общопрактикуващите лекари, тесните специалисти, които не работят в болниците, стоматолозите и фармацевтите пък ще бъдат ваксинирани от личните си лекари.

Днес от Логистичния координационен център в София бяха получени 1400 броя защитни облекла за многократна употреба, както и 800 за еднократна. Доставени са и 2000 броя предпазни очила, над 1500 маски и около 5000 чифта ръкавици.

В пратката са включени и почти 10 000 антигени теста, 900 литра дезинфектант за ръце и още толкова за под.

Очаква се до утре да започне раздаването на личните предпазни средства, дезинфектантите и антигените тестове на болниците, ДКЦ-ата и медицинските центрове в областта.