Над 30 000 са прегенерираните зелени цифрови сертификати за ваксинация срещу COVID-19 за по-малко от 4 часа.

Това стана ясно след като "Информационно обслужване" въведоха в експлоатация системата за преиздаване на документите в европейски формат на 04 юни 2021 г. в 14.00 ч. Системата е разработена с цел максимално улеснение на гражданите, които не е необходимо да посещават личните си лекари или ваксинационните центрове, поставили ваксината.

Притежателите на вече издаден сертификат могат да преиздадат документа в европейски формат от сайта на Националната здравно-информационна система www.his.bg, секция "Аз и моето семейство".

Румен Драганов: Чужденците трябва да влизат у нас без PCR и зелен сертификат

Румен Драганов: Чужденците трябва да влизат у нас без PCR и зелен сертификат

Гърция взимала неправилни решения...

Нужно е да се въведе ЕГН, номер на лична карта и Националния референтен номер (НРН), получен при регистрацията на поставената доза в Националния регистър на имунизациите. НРН може да бъде открит в стария сертификат, в колонката "Национален референтен номер". Системата позволява изтеглянето на документа единствено ако всички въведени данни са попълнени коректно. Генерирането на сертификата не изисква квалифициран електронен подпис (КЕП).

"Значителният брой на преиздадените документи само за няколко часа показва, че системата работи безупречно", каза изпълнителният директор на "Информационно обслужване" Ивайло Филипов. По думите му до сега не са констатирани технически проблеми при генериране на европейския зелен сертификат.

Ваксинационните паспорти и международните пътувания

Ваксинационните паспорти и международните пътувания

Нужна е глобална международна система за електронна проверка на статуса на ваксинация

България е една от 7 държави в ЕС, които започнаха издаването на европейски зелен сертификат от 1 юни 2021 г., въпреки че регламентът на ЕК влиза официално в сила месец по-късно. Другите държави са Гърция, Германия, Хърватия, Дания, Полша и Чехия.

Общо 13 са страните, които успяха да интегрират системите си с централизираната на ЕК.