Бордна карта, куфар, паспорт и ... цифрово удостоверение за ваксинация?

Желаещи да избегнат загубата на поредните летни приходи от пандемията с коронавируса, Европейският съюз, някои азиатски правителства и авиоиндустрията се опитват да разработят така наречените паспорти за ваксини COVID-19, за да помогнат за стартирането на международни пътувания, пише "Асошиейтед прес".

Те работят по системи, които биха позволили на пътниците да използват приложения за мобилни телефони, за да докажат, че са ваксинирани, което може да им помогне да избегнат обременяващи карантинни изисквания по дестинациите си.

Но многобройните усилия подчертават липсата на една централизирана международна система за електронна проверка на статуса на ваксинация. Проектите също се сблъскват с технически предизвикателства в съвместната работа, докато въпросите за неприкосновеността на личния живот и неравенството с ваксините продължават.

Паспортите за ваксинация биха добавили още един цифров слой към множеството съществуващи приложения за здравето свързани с коронавируса и за проследяване на контакти, които бяха представени от много страни и щати на САЩ. Използването им вътрешно за отваряне на местните икономики е силно обсъждано, като мнозина се противопоставят на използването им за барове, концерти и спортни събития.

Има обаче повече желание да се използват за международни пътувания, особено след като страни като Исландия отварят границите си за ваксинирани посетители, а други като Саудитска Арабия започват да позволяват на ваксинираните граждани да пътуват в чужбина. Решението на ЕС от миналата седмица да отвори границите си за напълно ваксинирани пътници добавя още повече натиск.

ЕС пуска зелени дигитални сертификати до края на юни

ЕС пуска зелени дигитални сертификати до края на юни

Рейндърс: Предложените сертификати не са същото като паспорти за ваксини, те не дискриминират

Ето как работят ваксинационните паспорти:

Официални усилия

Първата част от паспорта за ваксинация е официалният или одобрен електронен запис на имунизацията на потребителя.

Европейският съюз, Китай и Япония работят върху собствените си сертификати за ваксинация за трансгранично пътуване. Междувременно Великобритания актуализира приложението си на Националната здравна служба миналата седмица, за да позволи на напълно ваксинираните потребители да доказват статуса си при пътуване в чужбина, което съвпада с облекчаване на правилата за пътуване.

В ход е тестването на цифровия сертификат на ЕС, който също ще потвърди резултатите от теста или възстановяването от вируса на COVID-19 и ще започне да функционира до края на юни, което ще позволи на жителите да се съберат с приятели и роднини, живеещи в 30 европейски държави. Все още не е ясно къде и как точно на пътниците в ЕС, които нямат вътрешни гранични контролно-пропускателни пунктове, ще се проверяват сертификатите. Длъжностни лица в Брюксел казват, че това зависи от отделните държави. Идеята е, че пътуващите ще имат QR код на телефоните си, за да може той да бъде сканиран на - да речем, летище или жп гара, използвайки официално приложение за проверка, което проверява и националните бази данни, чрез технически "портал" на ЕС.

Световната здравна организация не препоръчва доказателство за ваксинация като изискване за международни пътувания, като се позовава на неравномерно разпределение на ваксините, въпреки че се консултира с временни указания за разработване на "Умен сертификат за ваксинация".

Британия пуска ваксинационни паспорти за пътуващи британци от 17 май

Британия пуска ваксинационни паспорти за пътуващи британци от 17 май

Ще се издават само на британци с инжектирани две дози коронавирус ваксина

Приложения за пътуване 

Пътуващите също се нуждаят от приложение за смартфон, за евентуални официални сертификати за ваксинация.

Проектът на ЕС включва технология с отворен код, която европейските държави могат да използват, за да създадат свои собствени официални мобилни портфейли.

Международната асоциация за въздушен транспорт, авиоиндустриална група, има свой смартфон IATA Travel Pass, за който се регистрират авиокомпании, включително Qantas, Japan Airlines, Emirates, British Airways и Virgin Atlantic. Съперничещи усилия, с нестопанска цел - CommonPass, набират скорост с превозвачи като Cathay Pacific, JetBlue, United и Lufthansa.

Пътуващите вече могат да използват приложенията, за да проверят дали резултатите от теста им за COVID-19 са приети в тяхната дестинация. Travel Pass и CommonPass засега са достъпни само за пътуващи с авиокомпании, които ги използват. И двете могат да бъдат интегрирани в приложенията за пътуване на авиокомпании, така че потребителите да могат да проверят ваксинационния си статус, когато се регистрират онлайн. Очаква се и двете да работят със сертификатите на ЕС. CommonPass коментира, че потребителите ще могат да качват официални идентификационни данни за ваксини до средата на юни.

На фона на помрачената от пандемията перспектива за пътуване, изпълнителният директор на CommonPass Пол Майер заяви, че ваксинационните паспорти ще станат все по-широко разпространени. "Очакваме, че това ще остане изискване за международни пътувания."

Какво искат пътуващите

Бизнес пътници, като британския изпълнителен директор за връзки с обществеността Ричард Фог, приветстват ваксинационните паспортите. Фирмата на Фог намали плановете си да присъства на голямо изложение за телекомуникации в Барселона следващия месец, като имат предвид карантинните правила за хората, които се завръщат във Великобритания.

"Тези 10 дни карантина ще имат негативни последици за бизнеса - няма начин да се заобиколят", каза Фог, като същевременно призна компромисите, включително опасения относно поверителността на данните.

Еймерик Сегард, главен изпълнителен директор на базирания в Женева частен превозвач Lunajets, отбеляза, че пътуващите вече представят паспорти с лични данни при пристигане.

"Лично аз бих се радвал да мога да кажа на всеки, да, ваксиниран съм или не, не съм ваксиниран", каза той и добави, че паспортите за ваксини ще помогнат да се избегне "логистичният кошмар" на многобройните тестове за COVID-19 за европейци при посещение в други страни от ЕС.

Ваксинационните паспорти са неизбежни, а СЗО се притеснява от двукласово общество

Ваксинационните паспорти са неизбежни, а СЗО се притеснява от двукласово общество

Няма алтернатива, вярва ръководителят на едно от най-натоварените летища в света

Какво се случва с фалшификациите?

Документите COVID-19 на хартия, продавани от измамници, са проблем по време на пандемията, но разработчиците твърдят, че цифровите версии имат предпазни мерки, които ги правят трудни за фалшифициране.

IATA коментира, че не проверява резултатите от тестовете или статуса на ваксинация, но действа като канал за регистрирани лаборатории, за да изпраща по сигурен начин тези данни за пътници, за доказване на самоличност, като приложението може да показва съответствие с лицето, което е с тест или ваксинация.

Приложението сканира лицето на пътник с помощта на камерата на телефона и го съпоставя с биометричните данни на паспорта, има проверки, за да се предотврати някой друг да използва самоличността му.

Сигурност и конфиденциалност 

Ваксинационните паспорти са поляризираща тема, като онлайн дискусията подчертава неоснователните страхове, че те ще бъдат използвани за контрол над хората, ограничаване на свободата и нарушаване на поверителността. Разработчиците подчертават, че на телефоните се съхраняват минимални лични данни и единственото нещо, което се предава, са ключовете за криптиране, позволяващи сигурен обмен на информация.

"Ако се направи правилно, това не носи допълнително ниво на поверителност, защото просто въвеждате статут на "Да" или "Не", коментира Кевин Трили, главен продуктов директор в компанията за проверка на личните данни Onfido, която работи по технологиата за ваксинационни карти.

Въпросът е също така колко добре ще работят различните системи за удостоверяване на ваксини и дали страните ще признават взаимно сертификатите си. Правителството на Обединеното кралство предупреди, че понастоящем не много страни приемат доказателства за ваксинация от пътници.

"Не можете да имате оперативно съвместима система още в първия ден", но с времето проблемите ще бъдат изчистени, което помага да се положат основите при следваща пандемия, допълва Трили.

Ами хората, които нямат смартфони? Или семейства, които нямат устройство за всеки член от семейството? Представители на IATA и ЕС казват, че работят по решения, включително хартиени опции.

Евроинституциите се споразумяха: COVID-сертификатът ще улеснява движението, тестовете – на достъпни цени

Евроинституциите се споразумяха: COVID-сертификатът ще улеснява движението, тестовете – на достъпни цени

ЕС отделя 100 млн. евро...