Ваксинационните паспорти за британци, пътуващи в чужбина, ще бъдат пуснати от Националната здравна служба (NHS) на 17 май като приложение за смартфони и таблети, съобщава "Таймс".

Такива сертификати, без да се посочват данни за резултатите от тестовете за коронавирус, ще се издават само на британците, на които са инжектирани две дози от ваксината.

Тези без смартфони могат да се обадят на номер 119 и да получат хартиен сертификат, потвърждаващ тяхната ваксинация.

Англия овладява COVID-19 и продължава да отменя ограничения

Англия овладява COVID-19 и продължава да отменя ограничения

Благодарение на масираната ваксинация

Наличието на такива паспорти е предпоставка за пътуване на британски туристи до най-популярните им дестинации за почивка, включително Гърция, която поиска това в преговорите с британските власти.

Приложението на NHS, което ще стартира за чуждестранни пътувания следващата седмица, първоначално е създадено, за медицинските досиета, прием при лекари или онлайн повторни рецепти.

Технологичното звено на NHS Digital работи върху приложението, за да изтегли данните за ваксините от медицинските записи и да ги покаже на отделен екран, който може да бъде представен на служителите.

За да използват приложението, жителите на Обединеното кралство трябва да се регистрират и да го направят поне две седмици преди да пътуват в чужбина.

Британия въвежда ваксинационни паспорти за британските туристи

Британия въвежда ваксинационни паспорти за британските туристи

Гърция ще приема с отворени обятия сертифицираните туристи от май

Като алтернатива те могат да кандидатстват за хартиен сертификат, който ще бъде на разположение пет дни след втората доза ваксина. Ще отнеме още пет дни, за да се доставят.

Всички желаещи "ще имат достъп до безплатното приложение на NHS на мобилни устройства като смартфони или таблети от 17 май", се казва в изявление на британските власти, които препоръчват регистрация "преди да резервират международни пътувания".

67% от пълнолетните британци (35,5 милиона души) са получили първа доза, а 34% (17,9 милиона души) са получили и втора доза ваксина. 

Ваксинационните сертификати на ЕС се бавят, а лятото наближава

Ваксинационните сертификати на ЕС се бавят, а лятото наближава

Държавите-членки трябва да "осигурят универсални, достъпни, навременни и безплатни тестове"