От 17 май Англия продължава да отменя ограничения, наложени заради COVID-19 пандемията, след като заразените рязко спаднаха, а десетки милиони вече са ваксинирани, съобщи британското правителство, цитирано от "Ройтерс".

Великобритания постепенно разхлабва ограничителните мерки от последното затваряне, следвайки обявения през февруари план от четири фази.

При третия етап на хората ще бъде позволено отново да се срещат на закрито, за първи път от месеци, като на едно място ще могат да се събират до шест души или две домакинства.

Великобритания регистрира само 2 смъртни случая от Covid за денонощие

Великобритания регистрира само 2 смъртни случая от Covid за денонощие

Но данните традиционно са такива през уикендите

Барове, кафенета и ресторанти отварят за посетители на закрито при спазването на някои правила. Дейността си ще могат да възобновят също развлекателни и хотелски обекти, както и спортни съоръжения.

От кабинета на премиера Борис Джонсън посочиха, че при решението за пристъпване към третия етап са взети под внимание най-новите данни за ваксинациите, заразените, броя на пациентите в болница и починалите.

"Данните отразяват това, което ние вече знаем - няма да допуснем този вирус да ни победи", подчерта Джонсън.

"Пътната карта остава в сила, успешната ни ваксинационна програма продължава - над две трети от пълнолетните жители на Обединеното кралство вече са имунизирани с първа доза ваксина - и сега можем да планираме отпадане на ограниченията - предпазливо, но необратимо", допълва британският премиер.

Очаква се Джонсън да огласи настъпването на третия етап от плана за разхлабване на мерките днес следобед. От 17 май се очаква да бъдат премахнати и някои ограничения, свързани с пътуванията в чужбина.

Британия предлага алтернатива на AstraZeneca на хората под 40 години

Британия предлага алтернатива на AstraZeneca на хората под 40 години

Промяната няма да повлияе на целта да се ваксинират всички пълнолетни с една доза до юли