Обединеното кралство е регистрирало два смъртни случаи от усложнения на коронавирус за последните 24 часа. Това е един от най-ниските резултати по този показател от началото на пандемията. Към неделя страната също така регистрира 1770 нови случая, предаде standard.co.uk.

Отбелязва се обаче, че през уикендите и в понеделник данните са по-ниски поради забавяне в отчитането. Само един смъртен случай бе регистриран миналия понеделник, например.

Не е имало смъртни случаи на пациенти, които са имали положителен тест за Covid-19 в Северна Ирландия, Шотландия или Уелс през последните 24 часа. Министерството на здравеопазването на Северна Ирландия заяви, че има допълнителни 98 случая на вирус, потвърдени през последното денонощие. Шотландия е регистрирала още 200 заразени, а Уелс 54.

Половината британци с най-малко една доза от ваксина срещу COVID-19 до края на седмицата

Половината британци с най-малко една доза от ваксина срещу COVID-19 до края на седмицата

Лондон пак увери, че ваксината на AstraZeneca е безопасна

Последните данни отчитат броя на потвърдените случаи в Обединеното кралство от началото на пандемията на 4 434 860, а официалния брой на починалите на 127 605.

Но отделни данни, публикувани от статистическите агенции на Обединеното кралство, показват, че в Обединеното кралство са регистрирани 152 000 смъртни случая, където Covid-19 е споменат в смъртния акт. От началото на март 2020 г.

Повече от една трета от възрастните вече са получили и двете дози ваксина, като повече от 53 милиона ваксини са приложени общо във Великобритания. 35,4 милиона от тях са първите дози и 17,7 милиона втори дози.

Британия предлага алтернатива на AstraZeneca на хората под 40 години

Британия предлага алтернатива на AstraZeneca на хората под 40 години

Промяната няма да повлияе на целта да се ваксинират всички пълнолетни с една доза до юли

Припомняме, че преди дни стана ясно, че хората под 40 години във Великобритания няма да получават ваксината срещу коронавирус Oxford-AstraZeneca, ако е налице друга ваксина поради връзка с изключително редки кръвни съсиреци, заяви правителството в петък. Според него промяната няма да повлияе на целта да се ваксинират всички пълнолетни във Великобритания поне с една доза ваксина до юли.

Ваксината AstraZeneca, която е по-евтина и се съхранява по-лесно от много други, е от решаващо значение за глобалните имунизационни кампании и е стълб на програмата, подкрепена от ООН, известна като COVAX, която има за цел да достави ваксини в някои от най-бедните страни в света.