Хората под 40 години във Великобритания няма да получават ваксината срещу коронавирус Oxford-AstraZeneca, ако е налице друга ваксина поради връзка с изключително редки кръвни съсиреци, заяви правителството в петък. Според него промяната няма да повлияе на целта да се ваксинират всички пълнолетни във Великобритания поне с една доза ваксина до юли, съобщава АП. 

Съвместният комитет по ваксинация и имунизация заяви, че хората на възраст от 30 до 39 години без основни здравословни състояния трябва да получават алтернативна ваксина, "когато е налична и само ако това не води до значителни закъснения при ваксинирането". Миналия месец даде същия съвет за хора под 30 години.

"Всяка ваксина, предложена по-рано, е за предпочитане пред ваксината, предложена твърде късно", каза Уей Шен Лим, председател на JCVI, експертен орган, който съветва правителството.

Заместник-главният медицински директор на Англия Джонатан Ван-Там заяви, че правителството очаква да може да следва новия съвет и все пак да изпълни целта си да даде на всички над 18 години доза до 31 юли.

"Трябва да поддържаме темпото и мащаба на програмата за ваксинация във Великобритания", каза Ван-Там, добавяйки, че ваксината AstraZeneca е безопасна и ефективна и "хиляди са живи днес", защото са я получили.

Великобритания е регистрирала над 127 500 смъртни случая от коронавирус, което е най-високият брой в Европа. Но последните инфекции и смъртни случаи рязко спаднаха благодарение на обширни блокади и бърза програма за ваксинация. Две трети от пълнолетните в Обединеното кралство са получили поне една доза и почти една трета са получили и двете дози.

По-голямата част са получили AstraZeneca, въпреки че Великобритания използва и ваксини, произведени от Moderna и Pfizer-BioNTech.

Още 41 случая на съсиреци във Великобритания след ваксинация с AstraZeneca

Още 41 случая на съсиреци във Великобритания след ваксинация с AstraZeneca

Ползите от ваксината обаче надвишавали рисковете за повечето хора

Няколко страни в Европа са избрали да използват ваксината AstraZeneca само за възрастни хора, тъй като има доказателства, че има връзка с много рядък кръвен съсирек, придружен от нисък брой тромбоцити в кръвта.

Британски здравни служители казват, че рискът от COVID-19 далеч надвишава риска от ваксината AstraZeneca за по-голямата част от хората, но изчислението е "по-фино балансирано" за по-младите групи, които обикновено не страдат от сериозни заболявания от коронавирусни инфекции.

До 28 април британският регулаторен орган по лекарствата е получил 242 съобщения за кръвни съсиреци, придружени от нисък брой тромбоцити при хора, получили ваксината AstraZeneca, от 28,5 милиона дадени дози. Има 49 смъртни случая.

Повечето от случаите са настъпили след първата доза, а здравните служители заявиха, че няма притеснения относно хората, които получават втора доза AstraZeneca.

Ваксината AstraZeneca, която е по-евтина и се съхранява по-лесно от много други, е от решаващо значение за глобалните имунизационни кампании и е стълб на програмата, подкрепена от ООН, известна като COVAX, която има за цел да достави ваксини в някои от най-бедните страни в света.

Успехът на британската кампания за ваксинация позволява на правителството постепенно да отмени мерките за блокиране. По-късно в петък се очаква да се потвърди прекратяване на забраната за пътувания в чужбина, разкривайки списък с държави, които жителите на Обединеното кралство ще могат да посетят, започвайки по-късно този месец, без да се налага карантина при връщане.

"Зеленият списък" на страните с ниски нива на коронавирусна инфекция вероятно ще включва Израел, който е ваксинирал по-голямата част от населението си, заедно с Малта и Гибралтар.

Общата забрана за пътуване трябва да приключи на 17 май. Пъбовете и ресторантите в Англия могат да отворят отново закритите площи от този ден, а места, включително театрите и кината, могат да се отворят за ограничена аудитория. Останалите части на Великобритания - Шотландия, Уелс и Северна Ирландия - следват малко по-различни срокове за отваряне.

Британия започва да се притеснява от индийския вариант на коронавируса

Британия започва да се притеснява от индийския вариант на коронавируса

Вариант B.1.617.2, е по-предаваем от този, открит за първи път в Ухан, Китай