Цифровото удостоверение на ЕС за COVID-19 цели да улесни свободното движение по време на пандемията и да допринесе за постепенното премахване на ограниченията. То обаче няма да бъде предварително условие за упражняване на правото на свободно движение и няма да се смята за документ за пътуване, съобщиха от пресслужбата на Европейския парламент.

ЕП и Съветът на ЕС постигнаха предварително споразумение за европейския цифров сертификат за COVID-19. Ще бъде приет общ формат и рамка на документа за всички държави от общността - очаква се това да стане до дни.

Сертификатът ще бъде достъпен в цифров или хартиен формат. С него се удостоверява, че дадено лице е било ваксинирано срещу коронавирус или е имало скорошен отрицателен резултат от тест, или се е възстановило от инфекцията. На практика това са три отделни удостоверения. Общата рамка на ЕС ще позволи на държавите членки да издават сертификати, които след това ще бъдат приемани в други държави от ЕС.

Регламентът на ЕС за цифровото удостоверение за COVID-19 следва да бъде в сила в продължение на 12 месеца.

ЕП иска ЕС да въведе COVID сертификати за максимум една година

ЕП иска ЕС да въведе COVID сертификати за максимум една година

Удостоверенията няма да са документ за пътуване или предпоставка за упражняване на правото на свободно движение

Евроинституциите се обединиха около изискването тестовете за коронавирусната инфекция да бъдат на приемливи цени и да са достъпни за всички. В подкрепа на тази идея Европейската комисия пое ангажимент да мобилизира "най-малко 100 милиона евро" по линия на Инструмента за спешна подкрепа за закупуването на тестове за заразяване със SARS-CoV-2 с цел издаване на европейско удостоверение за COVID-19. Това ще е от особена полза за лицата, които ежедневно или често преминават границите, за да отидат на работа или училище, да посетят близки роднини, да потърсят медицински грижи или да се грижат за близки, както и за основни работници.

Преговарящите постигнаха съгласие, че при необходимост следва да бъдат мобилизирани допълнителни средства от над 100 милиона евро, при условие че бъдат одобрени от бюджетните органи.

Държавите-членки не следва да налагат допълнителни ограничения за пътуване, като карантина, самоизолация или изследване, "освен ако ограниченията не са необходими и пропорционални за опазване на общественото здраве" в отговор на пандемията от COVID-19. Необходимо е да се вземат предвид и наличните научни данни, "включително епидемиологичните данни, публикувани от Европейски център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC)". Ако дадена страна реши да наложи ограничения, тя трябва да уведоми останалите държави-членки и Европейската комисия най-малко 48 часа предварително.

Държавите-членки трябва да приемат удостоверенията за ваксинация, издадени в други страни от ЕС на лица, ваксинирани с някой от препаратите, разрешени за употреба в ЕС от Европейската агенция по лекарствата (EMA). Кок момента това са ваксините на Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca и Janssen. Държавите-членки ще решават дали да приемат удостоверения за ваксинация, издадени в други държави членки в съответствие с националните процедури за спешно разрешаване или за ваксини за спешна употреба, изброени от Световната здравна организация.

ЕК сключи договор за още 1,8 млрд. ваксини на Pfizer/BioNTech

ЕК сключи договор за още 1,8 млрд. ваксини на Pfizer/BioNTech

Допълните дози ще се произвеждат в ЕС

Удостоверенията, както и автентичността на електронните печати в документа, ще бъдат проверявани, за да се предотвратят измами и фалшифициране. Личните данни, получени от удостоверенията, не могат да се съхраняват в приемащите държави-членки и няма да има централна база данни, създадена на равнище ЕС. Списъкът на субектите, които ще обработват и получават данни, ще бъде публичен, така че гражданите да могат да упражняват правата си за защита на данните съгласно Общия регламент относно защитата на данните.

Председателят на комисията на ЕП по граждански свободи (LIBE) Хуан Фернандо Лопес Агилар, който е и докладчик по темата, приветства постигнатото съгласие.

"Въпреки че постигнатото днес споразумение не отговаря напълно на исканията на ЕП, то със сигурност означава значително подобрение на настоящото статукво за милиони граждани на ЕС. Цифровият сертификат на ЕС за COVID-19 ще възстанови свободното движение в рамките на ЕС в момент, в който държавите членки започват да премахват ограниченията пред свободното движение в цяла Европа. Това споразумение е първата стъпка за възстановяване на Шенгенското пространство." - коментира той.

Договореният текст ще бъде представен за одобрение в комисията на ЕП по граждански свободи на 26 май, както и на пленарното заседание през юни (7—10 юни 2021 г.). Той ще бъде внесен и в Съвета на ЕС.