Над 300 сигнали са получени към Спешна помощ в София за една нощ, обяви говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска в сутрешния блок на БТВ.

Тя посочи, че от 8 до 12 март температурните състояние са 312, съмненията за коронавирус - 56, съветите по телефона са 328, а обслужените деца са 242.

По думите на Сунгарска именно екипите на Спешна помощ са тези, които трябва да превозят пациентите със съмнения за коронавирус до болниците.

Мутафчийски: Карантината се нарушава масово

Мутафчийски: Карантината се нарушава масово

Нестандартните ситуации изискват нестандартни решения

"На този етап няма специални автомобили, които да извозват случаите с коронавирус. Извършва се дезинфекция на всяка кола, която е имала съприкосновение с болен или със съмнение за болен", подчерта Катя Сунгарска.

Тя увери, че автомобилът на Спешната помощ се измива прецизно отвън и отвътре. Линейката се затваря за 20 минути, проветрява се, а след това колата отново тръгва по адресите.

Сунгарска изтъкна, че продължава да съществува проблемът с наличния персонал и това, че той е дефицитен. Към момента обаче няма допълнителни спешни екипи, но всички работят в пълна мобилизация.

Тя призова хората към "желязна дисциплина" и повече отговорност не само към себе си, но и към останалите.

Катя Сунгарска се надява, че дисциплината на българина в някакъв момент да се събуди, да бъдем отговорно и сплотено общество, което да вземе всички мерки, за да можем да спрем максимално разпространението на коронавируса.

Лекарите подкрепят въвеждането на извънредно положение

Лекарите подкрепят въвеждането на извънредно положение

Според д-р Асен Меджидиев маските действат на обществени места