750 са сигналите от миналата година досега за недостиг на медикаменти в аптечната мрежа, съобщи пред БНР Боряна Маринкова от интернет платформата за липсващи лекарства.

Вече трети месец жител на село Табашка, община Севлиево не може да намери в аптеките поддържащо нормалното му кръвно налягане лекарство "Валсавил комп".

От Здравната каса му казали, в началото на декември ще го има, но го нямало.  После му казали, че януари ще го има, а след това заявили, че ще го има през февруари, но лекарството липсвало.

Той уточнява, че не са му посочили причина за липсата на лекарството в аптеките.

Боряна Маринкова, изпълнителен директор на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства, които заедно с федерация "Български пациентски форум" поддържат платформата за търсене на липсващи лекарства, е направила проверката, която установила, че фирмата доставчик е имала временни периоди на недостиг. В момента обаче "Валсавил комп" би трябвало да го има на българския пазар. 

"Нашата проверка установи, че от миналата година лекарството е във временни и малко по-трайни епизоди на недостиг, които са се дължали на производствен проблем, водещ до нарушена ритмичност на доставките", обяснява тя.

Медикаментът е генеричен и се покрива от Здравната каса. От платформата вече насочили мъжа как да получи лекарството си.

От Здравната каса отбелязват, че не са получавали уведомление от фирмата, че доставките на лекарството спират и би трябвало то да е налично в аптечната мрежа.

В над 65 на сто от случаите за липса на лекарства причината е в нарушени доставки заради производствени проблеми, обясни още Боряна Маринкова.

От АРПТЛ са внесли две предложения за промени в Закона за лекарствата, чрез които да има възможност за доставка на дерегистрирани лекарства у нас. Предстои законопроектът да се внесе за първо четене в парламентарната здравна комисия.