Експертите от Министерство на здравеопазването взеха официално решение за съкращаване срока за поставяне на бустерна доза ваксина от 6 на 3 месеца. Новината съобщи държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг пред журналисти.

Намалението на срока на бустерната доза ще важи само за хората над 18-годишна възраст, а за децата от 5 до 11-годишна възраст засега срокът остава 6 месеца.

Кунчев има уверението от "Информационно обслужване", че хората ще могат да се възползват от новите срокове за бустерна доза още от утре.

Асена Сербезова очаква Омикрон у нас в първите дни на 2022 г.

Асена Сербезова очаква Омикрон у нас в първите дни на 2022 г.

Ваксинацията се повишава

В Европа има всякакви схеми за бустерната доза - от 6, 3 и 4 месеца, но интервалът от 3 месеца осигурява достатъчно силен имунен отговор и човекът, направил бустерна доза, да получи максимална защита за кратък период, уточни Кунчев. Конкретният повод за скъсяване на срока на бустерната доза е точно заради Омикрон.

При еднодозовата ваксина на "Янсен" периодът за бустерна доза е два месеца. Ако хората са си поставили ваксината на "Янсен", могат да направят бустер пак от "Янсен", Кунчев не смята, че схемата на иРНК с векторна ваксина е много подходяща. "Хетероложната ваксинация показва някои плюсове, така че тя не е невъзможна и хората, които имат направена друга ваксина, могат да си направят бустер с различна ваксина. По логичното е, ако имате "Янсен", сега да направите информационна иРНК, а не обратното", посъветва Кунчев.

Срокът за безплатната ваксина срещу грип за възрастните хора над 65-годишна възраст също ще бъде удължен - до края на януари месец.

Има голям интерес към бустерна доза и грипна ваксина, посочи Кунчев и увери, че грипната ваксина ще бъде ефективна при евентуална грипна епидемия.

Взето е решение и за удължаване на програмата за ротавирусна инфекция. Всички родители, които имат желание да имунизират децата си срещу ротавирус, могат да го направят безплатно.

След празниците у нас се очаква "цунамито на Омикрон" от Западна Европа

След празниците у нас се очаква "цунамито на Омикрон" от Западна Европа

Според проучване на СЗО 48% от българите могат да бъдат убедени да се ваксинират