След като вчера бе обявено, че грипът вече е в България - съобщиха за уставен случай на щам Камбоджа, все още не се очаква грипната вълна да настъпи сериозно. По традиция това се случва януари - февруари месец от новата година.

Личните лекари все още са спокойни, въпреки че за разлика от коронавируса, грипът по-често удря децата, обясни в студиото на БТВ общопрактикуващият лекар д-р Николай Брънзалов. Симптомите - отпадналост и висока температури, се изявяват много бързо.

Симптомите на двете заболявания - грип и коронавирус - трудно се различават. Съветът на Брънзалов е винаги да се направи консултация с лекар, дори и преди теста.

Първи случай на грип "Камбоджа" у нас

Първи случай на грип "Камбоджа" у нас

Според епидемиолозите вирусът вече циркулира в Европа

При общопрактикуващите лекари има безплатни противогрипни ваксини за хората над 65 г. Крайният срок за поставянето им е 31 декември. Водят се разговори с главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев за удължаването на този срок с 15 дни.

Причината е, че в момента много от възрастните си поставят бустерна доза от ваксините срещу COVID-19, а между имунизацията за коронавирус и тази за грип е добре да има поне 14 дни. Целта на удължаването е повече възрастни хора да се възползват от националната противогрипна програма и да си поставят и тази ваксина.

В България все още няма комбинирани ваксини за COVID-19 и за грип.

Прогнозират тежък грипен сезон

Прогнозират тежък грипен сезон

От Министерство на здравеопазването предупреждават