В момента върви ударно трета ваксинация срещу Covid-19 при възрастните. Интересът е изключително голям, тя също е препоръчана от Министерството на здравеопазването. Това заяви председателят на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари д-р Георги Миндов пред Bulgaria on Air.

"В Европа се разрешава едновременното поставяне с ваксината за грип, но в България това все още не е формулирано. Законовият срок е да се изчака 14 дни от едната до другата", посочи още той.

По думите на Миндов има пациенти, които са преболедували коронавируса няколко пъти, включително и ваксинирани. Нито преболедуване, нито ваксините ни пазят на 100%, категоричен е лекарят.

Според него симптомите на грип и коронавирус не могат да се различат, единствено тестът може да покаже със сигурност. А лекарство срещу Covid-19 не може да се очаква още догодина, а чак през 2024 г.

Доц. Гломб за грипа: Очаквайте неочакваното

Доц. Гломб за грипа: Очаквайте неочакваното

Да продължим да спазваме мерките и да се ваксинираме

"Миналата година грипът се скри, защото хората спазваха мерките. Производството на грипната ваксина започва една година преди сезона и се базира на математически модели за разпространението на определени щамове. И именно на тези изчисления се предвижда, че ще има епидемия от грип в цяла Европа", заяви още д-р Миндов. 

По думите му най-застрашени са хората над 65 години, но пък те по-често си слагат противогрипни ваксини.

"Ваксините са осигурени и са безплатни. Като количество няма за всички, тъй като се оказва, че все още няма толкова голям интерес. Аз също слагам и вече 60% от ваксините, които получих, са сложени. При тези антиваксърски настроения очаквах хората да се отдръпнат, но се оказа, че възрастните имат един от най-здравия разум. И остават доволни. Казват, че не са боледували миналата година", допълни д-р Миндов.

Под 7500 са пациентите с COVID-19 в болниците в страната

Под 7500 са пациентите с COVID-19 в болниците в страната

2785 са новите случаи за денонощие