Ще предложа (на заседанието на Експертния съвет към МЗ в понеделник - 18 октомври - б.р.) всичко, което води до събиране на хора и до спазване на мерките. Вирусолози и имунолози ще предложим затягане на мерките. Това каза пред БНР проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

По време на пандемия е добре всеки да си постави трета ваксинационна доза, смята проф. Христова.

Ваксинацията дава възможност за социални контакти, подчерта тя и обясни, че макар и да се заразяват отново ваксинирани хора, те прекарват заболяването много по-леко, отколкото протича инфекцията при неваксинираните:

"Данните от изследвания по цял свят показват, че ваксинираните прекарват много леко. Нищо общо няма - ваксинираните ще го изкарат като лека хрема и накрак. Дори сега се заговори за интраназална ваксина, т.е. като спрей да се впръсква в носа, да се създаде лигавичен имунитет и вирусът да се ликвидира още на входната врата. Доказателствата за ползите от ваксините са безкрайно много".

Д-р Иван Колчаков: Неваксинираните стават съучастници в убийство

Д-р Иван Колчаков: Неваксинираните стават съучастници в убийство

Който се прави на много „умен“ да плаща цената затова

"Нямам отговор защо е толкова висока смъртността в България. Дали защото не се търси лекарска помощ или не се обявяват случаите, защото така от процента на потърсилите помощ се оказва много висок процентът починали. ... Вирусът ни научи колко отговорност трябва, когато си член на общество".

Издаването на фалшивите ваксинационни сертификати проф. Христова определи като чудовищно и много тежко престъпление.