В България вече са доставени 230 000 противогрипни ваксини и всеки български гражданин, навършил 65 години, може да я получи безплатно при своя общопрактикуващ лекар. Ваксините са доставени по линия на Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип.

В момента се извършва паралелно снабдяване с ваксини на лични лекари в цялата страна, като те трябва да бъдат снабдени по петък, 22 октомври. Желаещите, навършили 65 години, могат да получат противогрипна ваксина при своя общопрактикуващ лекар безплатно.

От МЗ припомнят, че ваксинацията срещу коронавируса няма общо с тази срещу грипа, тъй като става дума за различни ваксини срещу различни вируси. Препоръката на Световната здравна организация е двете ваксини да се поставят през интервал от 14 дни.

Медицински специалисти очакват по-тежък грипен сезон заради спадналия имунитет
Обновена

Медицински специалисти очакват по-тежък грипен сезон заради спадналия имунитет

За 2021 г. случаите на грип и ОРЗ са на нивото от 2019 г. у нас

От Министерство на здравеопазването посочват, че рискът от заразяване със сезонен грип е висок при лица със слаба имунна система и при страдащи от хронични заболявания. Същото важи и за хора над 65-годишна възраст, които са особено уязвими. Освен тежкото протичане на заболяването, при грипна инфекция се увеличава и рискът от вторични усложнения - на белия дроб, сърцето, бъбреците и т.н.

Важно е да се имунизираме срещу сезонния грип, защото през предстоящия грипен сезон тези вируси ще си взаимодействат с вариантите на SARS-CoV-2. Поради слабото разпространение на грипните вируси през миналата година сега повече хора ще са податливи на заразяване. Спазването на противоепидемичните мерки за ограничаване на коронавирусната инфекция миналата зима ограничи и разпространението на всички вирусни инфекции, предавани по въздушно-капков път, в т.ч. и на сезонния грип. Сега естествената защита на организма е отслабена и имунната система на повечето хора не е достатъчно подготвена за грипа. Тази година експертите прогнозират, че сезонният грип ще засегне много хора.

Епидемиолози се притесняват от съвпадащи вълни на COVID-19 и грип

Епидемиолози се притесняват от съвпадащи вълни на COVID-19 и грип

А и очакват нов щам на грип, както на всеки десет години

Простудните заболявания, които се причиняват от вируси (най-вече от RSV - респираторен синцитиален вирус ), вече циркулират в страната. Те са обичаен предвестник на грипа - около 2 месеца след тяхното разпространение започва циркулацията и на сезонния грип.

Спазването на противоепидемичните мерки, в т.ч. носенето на предпазна маска, ще допринесе за ограничаване на разпространението както на сезонния грип, така и на COVID-19.