Има уплах сред хората за това, че ваксината ще навреди на здравето. Притесненията са напълно неоснователни. В студиото на БНТ проф. Доброслав Кюркчиев обясни, че РНК ваксините не са нови, а са още от 90-те години. Втората група причини за уплах сред хората са свързани с конспиративно-параноидните конспирации. Малко е тъжно, че хората не искат да чуват мнението на експертите, категоричен бе проф. Кюркчиев.

Той отбеляза, че ваксинационна кампания, която да информира, а не да стимулира за ваксинация, не се прави добре. Проф. Кюркчиев не одобрява идеята за смесване или кръстосване на ваксините, а по отношение на третата бустерна доза се очаква решението на ЕМА. Той смята, че възможността трябва да бъде дадена на българските граждани за третата доза, като няма да доведе до някакъв проблем и някаква драма.

1998 нови носители на коронавирусната инфекция

1998 нови носители на коронавирусната инфекция

Към 14 септември активните случаи са 38 363

Проф. Кюркчиев уточни, че грипната и коронавирусната ваксина нямат нищо общо и могат да бъдат поставени едновременно. Огромният процент от хората имат доста дълготраен имунитет и те не се заразяват, но това не означава, че 100% от пациентите изграждат напълно имунна защита. При COVID-19 има един процент хора, при които може да се прояви повторно заболяването, но колко дълготраен ще бъде имунитетът, трудно може да се предскаже, посочи проф. Кюркчиев.

Според него всяка ваксина допуска, че известен контингент от хора могат да се заразят отново. Не знам откъде дойде информацията, че като има ваксина и всичко е наред. Ваксината не е гарант за някакъв вид безсмъртие и че ако хората са ваксинирани, нищо не може да им се случи, посочи имунологът. Той увери, че има вероятност и човек да не се зарази с COVID-19, като за него РНК ваксините са по-добри от векторните. Хората не правят разлика между заразяване и заболяване, обобщи проф. Кюркчиев и добави, че при алфа и делта варианта ваксините действат по един и същи начин. Той не одобрява тезата, че ваксинираните пренасят вируси без симптоми.

БАН представи митове и реални странични реакции за ваксините срещу COVID-19

БАН представи митове и реални странични реакции за ваксините срещу COVID-19

Свободата започва там, където свършва знанието

Проф. Кюркчиев посочи, че не трябва да се взимат имуностимуланти срещу COVID-19. Ваксината е най-добрият вариант и много близък до решаването на проблема, изтъкна имунологът, като даде пример, че е невероятно удоволствие да се види как в Англия са премахнати всички мерки и стадионите са пълни с хора.

анкета

Ще се ваксинирате ли с нарастването на случаите?

Виж резултати

Да, сега вече да 5.7%

Отдавна съм се ваксинирал 52.3%

Може и да побързам, но чакам есента 3.5%

За какво? Така или иначе ще ни затворят 7.9%

Само когато стане задължително 12.2%

Аз съм антиваксър 18.3%