Тази година и да имаме случаи на грип, те ще са много по-малко от обичайното преди години. Това заяви пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, консултант на Столичната община по здравни въпроси и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

По негови думи, ако имаме грип, той ще бъде в края на януари.

Кантарджиев изрази надежда до коледните празници да имаме около 1000 нови случая на коронавирус на ден, което според него е много добре.

Той посочи, че се очаква до 20-30 дни вариантът Омикрон да дойде и у нас.

При Омикрона има едно имунологично бягство и без бустерна ваксина не си достатъчно защитен, заяви Кантарджиев.

Грипът тепърва ще влиза у нас, не е късно за ваксина

Грипът тепърва ще влиза у нас, не е късно за ваксина

Силно съмнително е, ако сме два дни с температура, предупреждава Ива Христова

По отношение на прилагането на COVID ваксините във възрастовата група 5-11 години той посочи, че първите данни за разширяване на обхвата на ваксините са от Израел и САЩ, където бяха ваксинирани млади хора първо над 12-годишна възраст, след това над 5-годишна възраст.

"Най-важното - младият организъм на детето над 5-годишна възраст поема много добре ваксините и страничните нежелани ефекти при децата над 5-годишна възраст и над 12-годишна възраст са много по-рядко, отколкото при възрастните хора. Второто нещо - имунният отговор, който правят децата, младият организъм, е много хубав", коментира експертът.

На въпрос защо малките деца да бъдат ваксинирани, след като карат леко коронавируса, проф. Кантарджиев отбеляза, че по този начин родителите ще бъдат много по-спокойни.

"Вярно, не е тежко, както казват колегите педиатри, но всеки родител да си помисли 3-4-5 дена с 38-38,5 температура едно дете дали ще бъде спокоен", подчерта той.

Кацаров сигурен: Омикрон в България ще има

Кацаров сигурен: Омикрон в България ще има

Здравният министър не предвижда допълнителни мерки заради новия щам