34 болници във всички области в страната ще получат високотехнологично медицинско оборудване по проект "Подобрено качество на пренаталната диагностика и неонаталните грижи". Това стана ясно по време на пресконференция в сградата на Министерството на здравеопазването.

Общият бюджет на проекта е 12 774 308 лева. Средствата са по Финансовия механизъм на Европейското икономическо сътрудничество и Норвежкия финансов механизъм. Целта е да се допринесе за намаляване на броя на децата с вродени заболявания и за намаляване на детската смъртност в страната.

Зам.-здравният министър доц. д-р Атанас Кундурджиев обяви, че се наблюдава трайна тенденция за намаляване на детската смъртност в България и в Европа. От 12 на 1000 тя вече е под 5 на 1000, сочат данните за Европа. В България детската смъртност е около 6,5 на 1000.

Апаратурата е за областни болници, университетски болници и една общинска. Те ще получат 437 апарата, като 400 от тях вече са доставени на лечебните заведения. Техниката има отношение към недоносените деца, към дихателната дейност на новородените, неврологичното състояние и т.н. Предвидено е и закупуване на модерна ехографска апаратура.

Университетските болници ще получат и апарати за церебрално функционално мониториране.

Зам.-министър Кундурджиев посочи, че заварили проекта като рисков. Имало обжалвания на няколко процедури. Заварили 2 жалби в КЗК, а в такива случаи процедурата се спира, докато няма произнасяне.

"Надяваме се проектът да се изпълни в цялост", изтъкна Кундурджиев.

Предвидено е още да бъдат обучени над 100 ключови специалисти по акушерство и гинекология в областта на феталната морфология. Заложен е и обмен на добри практики, като двама експерти по ултразвук от Норвегия ще обменят опит с наши експерти.

С добра апаратура и обучения на колеги може да се намали детската смъртност, смята националният консултант по неонатология и началник на Клиниката по неонатология в СБАЛАГ "Майчин дом" проф. Боряна Слънчева.

"Много е важно и повишаването на квалификацията на специалистите, които работят с тази техника", подчерта на свой ред Слендер Сила, представител на Световната здравна организация (СЗО) за България. По думите му, здравето е отговорност на всеки индивид.

"Трябва да се опитаме да повлияем на стила на живот", подчерта Сила и изтъкна пушенето сред младите, особено сред жените в репродуктивна възраст.

Най-добрият кувьоз е самата майка, според изпълнителния директор на болница "Шейново" Румен Велев. Затова той посочи, че майките, при които има риск, трябва да бъдат насочвани към модерни пренатални центрове. 4 на 1000 е пренаталната смъртност за "Шейново" през миналата година.

"Успяхме да повишим нивото на нашето неонатологично отделение от втора на трета, която е най-високата за нашата страна", посочи Велев.

Крайният срок за изпълнение на проекта е 30 април, но ръководителят Марияна Василева обясни, че са поискали да бъде удължен с още няколко месеца, за да изпълнят всичко.