"Наблюдаваме намаляване на заболеваемостта за последните две седмици, в сравнение с предходните 2 седмици", заяви здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов пред Нова телевизия.

Той подчерта, че и днес излекуваните са повече от заболелите. Според него е важна тенденцията в държавата.

"Всички сценарии са възможни. Ние се готвим за най-лошия. Ако той не се сбъдне, значи сме се справили добре. В последните 2 седмици, според тенденцията в България, сравнена с предходните 2 седмици, наблюдаваме намаляване на заболеваемостта с 9.8%. Имаме и увеличаване на смъртните случаи, но то е в т.нар. уязвими групи. Нещо, което се говори от самото начало - че трябва да пазим именно тези групи", обясни проф. Ангелов и добави, че се следят много показатели.

Здравният министър коментира и ситуацията в домовете за възрастни хора в Русе и Варна. Според него ситуацията и в двете места е контролирана, но причината за масовото заразяване е, че не са спазени противоепидемичните мерки.

Борисов: На този етап извънредно положение не се налага
Обновена

Борисов: На този етап извънредно положение не се налага

На среща при премиера бяха министър Костадин Ангелов и доц. Ангел Кунчев

"Не става въпрос само за контрол. Не може да сложим полицай до всеки един човек. Много е важно самосъзнанието и усещането на хората за съпричастност, че всички заедно участваме в битка, в която трябва да победим", каза проф. Ангелов.

Здравният министър подчерта, че за вируса все още има много неизвестни, но обясни, че системата има готовност да се справи и с по-тежка ситуация.

"В момента имаме готовност за разкритието на 2832 легла. А иначе имаме само 847 пациенти, които са в болници, и 41, които са в интензивни отделения. Здравеопазването ще издържи. Системата е подготвена. Имаме достатъчно количество предпазни средства, дезинфектанти и апаратура. Проблемът вече е в хората - освен липсата на лекари и медицински сестри, много от тях вече са преуморени. Тази тенденция се наблюдава навсякъде по света", обяви проф. Ангелов.

102-ма са вече заразените с COVID-19 в дома за стари хора във Варна

102-ма са вече заразените с COVID-19 в дома за стари хора във Варна

Изолирани са болните от здравите

По отношения на София е взето решение за създаване на координационен център, който ще се намира в Инфекциозна болница. В него ще пристигат само линейки, които карат пациенти, потърсили помощ след съмнение за коронавирус. Те ще бъдат насочвани към лечебно заведение, което да ги приеме.

"Не смятам, че здравето има мандат и цвят. То иска денонощна работа и ясни цели. Готов съм да дам всичко, което знам и мога, за да бъдат нещата по-добри в нашата система. Работя ежедневно и хоризонтът няма значение за мен. Важното е да свършим нещата, които сме си поставили за цели, и да ги преследваме до край", заяви за поста си Ангелов.