На този етап извънредно положение не се налага. Това становище обедини премиерът Борисов, здравният министър проф. Костадин Ангелов и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Тримата проведоха среща в Министерския съвет, съобщиха от Министерския съвет.

От съобщението не става ясно дали ще бъдат отменени ограниченията до 31 август. Едно от тях е спортните срещи да се играят на празни стадиони.

До 31 август мачовете се играят без публика

До 31 август мачовете се играят без публика

Персоналът във фитнесите да е с маски

Болниците и медицинските екипи остават в пълна готовност за диагностика и лечение на пациентите с COVID-19. Те разполагат с цялата необходима апаратура, има и достатъчно легла в интензивните отделения, докладва министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на среща с премиера Бойко Борисов.

Ситуацията в страната е под контрол, има създадена стриктна координация на всички звена в системата, включително и със Спешната помощ.

Борисов заяви, че няма да бъдат налагани сериозни ограничения. "Така че нито ще затваряме бизнес, нито ще затваряме хора. Болниците могат да издържат", изтъкна Борисов на 4 август 2020 г.

Фалшивите новини за затягане на мерките и за въвеждане на извънредно положени да бъдат опровергани с факти, поиска Борисов.

Вирусът вече се разпространява по-лесно, дифузно, все още в света не са открити лечение и ваксина. Изключително важно остава спазването на дисциплина, дистанция и дезинфекция, изтъкна Борисов.

Здравният министър докладва на премиера за последните възникнали случаи на заразени с коронавирус в дома за възрастни хора в Русе. За случаите във Варна е сезирана прокуратура.

По заболеваемост на Балканите България е само след Гърция, заяви д-р Кунчев. С повече случаи са Сърбия, Босна и Херцеговина, Република Северна Македония. "Само че от днес Гърция връща отново щаба си. Така че ние с най-меките мерки в Европа сме предпоследни на Балканите", изтъкна Борисов.

На срещата бе изтъкната и едномилионната демонстрация в Германия срещу мерките. Не бе пропусната и едномилионната демонстрация в Израел. Тези протести означават, че след 6 месеца умората у хората е много голяма и те все по-трудно ще приемат рязко ограничителни мерки, допълни доц. Ангел Кунчев.

Премиерът настоя стриктно да се следи за изплащането на допълнителните финансови средства на лекарите, сестрите, санитарите, лаборантите и на всички служители на първа линия в борбата с COVID-19.

На брифинг в Здравното министерство новият министър Костадин Ангелов изтъкна, че върху здравната система в момента няма съществен натиск. Той увери, че болничните заведения имат готовност, при необходимост, да разкрият допълнителни легла.

Ако положителните случаи станат над 350 дневно, в страната могат да бъдат разкрити допълнително 8 415 нови легла, каза министър Ангелов.

По-късно от Здравното ведомство изпратиха справка на хоспитализираните пациенти. Според нея, в болница са 885 души.

След срещата в Министерския съвет и пресконференцията в Здравното министерство бе съобщено, че публиката ще се завърне на стадионите, но при определени условия.

Мачовете отново ще са пред публика, но до 50%

Мачовете отново ще са пред публика, но до 50%

За старта на футболното първенство в Първа лига