Проверките в "Пирогов" не спират, в сегашната проверка няма нищо притеснително, тя ни помага да се подобри начина на работа, а от началото на годината проверките са десетки, коментира пред БНТ неврохирургът проф. Николай Габровски, заместник-директор по лечебната дейност в "Пирогов".

Лечебното заведение в началото на годината е имало 17 млн. лева просрочените задължения, сега за пръв път от много години насам са намалели, обясни проф Габровски.

Той отчете, че цените на медикаментите и консумативите в болницата през тази година, в резултат на допълнителни споразумения към договори, са намалени между 10 и 30%. В ежедневната работа харчим по-малко, добави той.

В "Пирогов" се работи нормално въпреки напрежението

В "Пирогов" се работи нормално въпреки напрежението

За последното денонощие в болницата са потърсили помощ над 600 души

Проф. Габровски обясни, че през болницата минават над 300 000 души всяка година, почти всеки софиянец е минавал от там, било то и свързано с посещение на роднини и познати. Тази гдина има ръст от 17% - 4600 души месечно, това е ръст на доверие, при големия избор на лечебни заведения. Да се говори, че "Пирогов" не функционира добре, не отговаря на истината, коментира той.

Кадрови дефицит в болницата, който да пречи на работата, няма. Постоянно напускат кадри, някои от тях се връщат. Все по-трудно ни е обаче. В "Пирогов" работят над 2100 души, имаме във всички области подготвени специалисти, обясни проф. Николай Габровски.

Лимитната ни дейност е увеличена с 367 000 лв., за нас това е важна глътка въздух, за да не връщаме пациенти, допълни Габровски.

Медици от "Пирогов" искат оставката на Балтов

Медици от "Пирогов" искат оставката на Балтов

Заради хаотичното и некомпетентно управление на ръководството

"Пирогов" работи нормално, имало е проблеми със заплатите, но те са от гледна точка на това, че самата болница е била и е в доста трудно финансово положение, коментира пред БТВ доц. Христо Шивачев, председател на Борда на директорите на лечебното заведение.

Коментарът му е по повод продължаващите и днес, вече трети ден, протести на служители на болницата. Шивачев обясни, че на медицинския съвет на "Пирогов" е било взето общо решение да бъде отложено допълнителното материално стимулиране (ДМС) за октомври, но подчерта, че всички служители са получили основните си заплати.

Целта е била да се покрият финансови искания от фирмите доставчици. Уверението на ръководството е, че ДМС, дължимо за октомври, ще бъде изплатено преди Коледните празници, каза той. Това отлагане е било с цел да се избегне запорирането на сметки на болницата.

За обвиненията на протестиращите, че липсват медикаменти, дори чаршафи Шивачев обясни, че "осъществяваме нормална дейност, не мога да кажа, че липсват неща, с които да работим. Частично има ограничение в снабдяването, което е по-скоро като финансова дисциплина, но не и като ограничение на работата".

Той коментира, че не смята да подава оставка. Всеки има правото да каже своите искания и да получи отговор на въпросите си. В момента в "Пирогов" тече проверка на Медицинския одит съобразно тези искания, така че ще видим какви са резултатите от нея, каза още Шивачев.

Според него няма раздуване на администрацията в болницата, а се правят редица стъпки за оптимизация на дейността ѝ. Шивачев посочи, че задълженията на "Пирогов" са около 21 млн. Според него при встъпването в длъжност на сегашния директор на болницата проф. Асен Балтов те са били 18 - 19 млн.

В момента самият Балтов е в чужбина на планиран годишен отпуск. Днес служителите в "Пирогов" ще протестират за трети пореден ден. Те са недоволни от управлението на болницата и настояват за оставката на Балтов, който според тях е некомпетентен да управлява лечебното заведение.

Лекари от "Пирогов" отново на протест
Обновена

Лекари от "Пирогов" отново на протест

Искат смяна на ръководството

Припомняме мотивите на служителите от "Пирогов" за исканата оставка на ръководителя на заведението проф. Асен Балтов:

1. Стихийни и необмислени действия и Заповеди на изпълнителния директор, нарушаващи естествения ритъм, влошаващи работната обстановка, което очаквано води до изчерпващото се търпение на персонала. Визираме "Структурни промени", които се изразяват в промяна на абревиатурата от клиники в отделения, която от своя страна изисква поставяне при шестмесечен изпитателен срок на работа на лекари с доказани професионални качества. Подобно действие преди всичко е подчинено на личностни взаимоотношения и неприемливи опити за реваншизъм с цел отърваване от "неудобните".

2. Скандални назначения и неоправдано раздуване на административни длъжности с високи трудови възнаграждения за сметка на медицински служители, свързани пряко с лечебния процес. (пример от последните дни: назначаване на зам. директор по административна дейност - началника на кабинета на служебния министър Илко Семерджиев, когато в същото време болницата разполага с Директор Дирекция административни дейности).

3. Некомпетентно управление с уклончиви мениджърски похвати на болницата, отразено в прогресиращо лошите финансови резултати за последните осем месеца от управлението на проф. Балтов.

4. Лоша/изцяло липсваща кадрова политика в посока задържане и мотивация на лекари специалисти, хабилитирани лица и специалисти по здравни грижи.

5. Прилагането на недобри медицински практики води до страх и демотивация сред персонала в и без това напрегнатото ежедневие, нарушават се основни принципи на работа по стандарти с последващо недоверие от страна на пациентите и намаляване на техният приток към болницата.

7. Ежедневни са опитите за системно нарушаване на трудово-правни разпоредби, касаещи трудово-правни отношения със служителите.

8. Създаване на изключително голямо напрежение сред лекарите-специализанти, заради изготвяне на месечен график с дежурства не в клиниките за специализация, а на входа на Болницата, което е унизително и е сериозна предпоставка за загуба на млади кадри. Считаме тази ситуация за недопустима.