Финансирането на ин витро процедури няма да бъде лимитирано. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването Мирослав Ненков във връзка с готвените промени. Той опроверга появилата се информация в медиите, че преди няколко месеца правителството е заявило, че пада лимитът на инвитро процедурите, а сега отново се оказвало, че има.

Броят на желаещите ще е безлимитен, а не броят процедурите, разясни Ненков. По думите му правителството решава да финансира с обществени средства още един пълен комплект процедури.

"Тоест досега бяха 3, а сега този пълен комплект процедури ще бъде 4", обясни Ненков и допълни: "Тоест всяка една от пациентките, която кандидатства и е одобрена да мине по процедурата в центъра, ще получи 8 шанса да има свое дете." (бел.ред. четири трансфера на замразени ембриони и четири на свежи. Досега жените страдащи от безплодие имаха право на три опита)

Припомняме, в последните месеци темата за инвитро процедурите у нас е във фокуса на вниманието, след като пациентски организации алармираха за нередности, свързани с дейностите по асистирана репродукция. Те обаче бяха категорично отхвърлени както от други организации, така и от специалисти. Сметната палата отчете обаче провалени инвитро процедури заради забавяне на документация.

Зам.-министърът каза още, че при замразяване на ембриони, който ембрион може да бъде имплантиран след няколко месеца, трансферът ще се заплаща с обществени средства, а не както досега от лични средства на пациентката.

Безлимитността на финансирането ще постигне 2 ефекта. Първо - ще може повече двойки да се възползват от тази процедура с обществени средства и второ, значително ще се скъси чакането, допълни Ненков. По думите му сега двойките чакат около година, за да получат разрешение. "Със сигурност този период ще бъде скъсен, като очакването е то да бъде около 2-3 месеца", обясни Ненков.

Доказано е, че със всеки следващ опит, шансът жената да забременее намалява. Експертите от работната група са съгласни, че четвърти опит, дори да дава шанс на жената, то той е около 10%. "Все пак е шанс за още 2 трансфера", коментира Ненков. По думите му обаче не може да има и безброй опити.

Ще се опитаме да подобрим контрола върху изразходването на обществените средства, каза Ненков.

Зам.-министърът заяви, че веднага щом влезе в сила новото постановление, жените ще могат да подават документи за 4-ти опит. Той обясни, че в момента тече 30- дневното обществено обсъждане, след което текстът трябва да мине през заседание на Министерски съвет, след което вече ще е факт.

По повод регулацията, която се готви, за пушене на наргилета, Ненчев каза, че той лично никога не би позволил на 10-годишната си дъщеря да пуши наргиле.
"Независимо какво пушат тези деца, те пушат дум. Няма медицинска логика вдишването на дим да не е вредно", допълни Ненков. По думите му ако зависи от него, би го забранил.