Пациенти и лекари се събраха, за да опровергаят твърденията за злоупотреби с инвитро процедурите.

Доктор Мария Георгиева от Центъра за асистирана репродукция увери, че екипът му работи с душа и сърце, за да се сбъдне мечтата на семействата. Няма констатации за нарушения или някакви злоупотреби, категорична бе тя. Работата е много, подчерта Георгиева.

Доктор Георги Стаменов, АГ специалист, защити работата на фонда за асистирана репродукция. Фондът работи за хората, а не за клиниките, убеден е той. Противниците на фонда са тези, които искат да работят кеш, по думите му. На всички им е по-лесно да работят в кеш, изтъкна докторът.

Фондът обслужва едва 1/3 от нуждаещите се, каза доктор Стаменов. Не може да се говори в общи понятия, възмутен е той от обвиненията за нарушения.

Ако има такова нещо, ние самите няма да мълчим за това, увери докторът.

Според него някой иска да оклевети медицината у нас. Стаменов заподозря, че някой нарочно хвърля обвинения срещу инвитро клиниките, защото ще загуби пациенти.

Той подава сигнал в НАП, прокуратурата и икономическа полиция за това откъде се финансира НПО-то, разкрило на пресконференция злоупотребите. Много голям е напънът българската медицина да умре и да бъде срината, категоричен е доктор Георги Стаменов. Той отваря клиниката си за пълна проверка от отговорните институции.

Обвиненията са за нередности, грешни практики, както и че 18-годишни нераждали момичета са донори на яйцеклетки.

Докторът е категоричен, че нашите лекари са по-добри дори и от някои свои колеги от Европа.

Нашата мисия е да бъдем полезни, каза и доктор Любомир Бойчев.

Ние сме се посветили на тези, които имат нужда от нас, подчерта той.

Няма нужда да се разстройва работата на фонда, включи се Мария Жекова от фондация "Зачатие".

Няма данни за злоупотреби във фонда, по думите й.

Днес трябва да защитим фонда, убедена е Жекова.

Трябвало да се оптимизира работата на фонда, но Сметната палата е категорична,че фондът работи добре. Тя самата се е борила със стерилитета. Сподели спомените си как преди фонда семействата са теглили кредити, за да заченат. Все още плащаме кредитите за неродените си деца, разказа Жекова.