Има сериозно напрежение сред личните лекари. Това обяви Доц. д-р Любомир Киров, председател на НСОПЛБ - Националното сдружение на общопрактикуващите лекари у нас по време на пресконференция във връзка с анкетата, проучваща готовността на джипитата за протестни действия. Относно евентуални протестни действия д-р Киров заяви: "Правили сме го, можем да го правим и ако така вървят нещата - няма да е далеч това време".

Пресконференцията започна с демонстрация на пирамидата на системата на здравеопазването в чиято основа стоят личните лекари, които нормално посрещат 85% от нуждите на населението от здравна помощ. У нас естествено пирамидата е обърната в поза на "щраус заровил глава в пясъка" - защото дейностите се пренасочват към второто и третото ниво на системата - специализираната и болничната медицинска помощ.

Лекарски сдружения: Ние сме европейски лекари, работим в европейски болници

Лекарски сдружения: Ние сме европейски лекари, работим в европейски болници

НЗОК дължи на български болници над 122 млн. лв.

Личните лекари настояха за освобождаване от бумащината, с която са затрупани. По думите му страшно е превръщането в медицинска дейност на касовите бонове, които се издават, докато това какво е станало с човека, какво е качеството на помощта, която е получил, няма значение.

Затова и финансирането бе сравнено с баснята за лисицата, която поканила на гости щъркела и му сипала супа в плитка чиния. Вместо здравословно хранене - режимът е просто хранене на консерви с боб, от време на време със застояли кюфтета. Д-р Киров бе категоричен, че с времето вместо личните лекари да отварят вратата дотолкова - доколкото е необходимо за пациента, са превърнати в охранители и гейткипъри.

"Връзват ни ръцете, нямаме клинична свобода, не ни позволяват да диагностицираме да лекуваме определени заболявания", категоричен бе д-р Киров.

За да опише състоянието на гилдията доц. д-р Киров въведе термина "диспечиразация", вдъхновен от проф. Плочев (шеф на НЗОК) и депрофесионализация. По думите му с политиките, които се провеждат едни знаещи и можещи лекари се превръщат в "диспечери", "изписвачи на рецепти".

"Това е депрофесионализация - престъпление срещу най-голямата професионална група", заяви д-р Киров. От съсловието очакват до 2025 г. всички джипита да са на възраст над 50 години. Липсата на млади кадри да е 100%.

"Ние се отчитаме и ни контролират поне 15 институции - това ли е нашата задача. Да не говорим за другата част - броене на буквите, лимитите", заяви председателят на НСОПЛБ.

Лекарите се чудят каква е истината за парите между МЗ и НЗОК

Лекарите се чудят каква е истината за парите между МЗ и НЗОК

Очакват до 30 януари дължимите суми да бъдат изплатени на ИМП

"За да има качество трябва да има условия. Тази бумащина - гони медицината от кабинетите", категоричен бе д-р Киров. Личите лекари поискаха да няма освободени от потребителска такса - всеки да заплаща, като разликата за облекчени групи хора да се покрива.

Те припомниха, че от 2012 г. няма промяна в нивата на заплащаната потребителска такса. Като проблем те отчетоха задължението да отчитат касовите бонове в НЗОК, което още веднъж увеличава бумащината, с която са затрупани.

Проблем в новия рамков договор представлява скъсяването на времето за попълването на рецептурната книжка от страна на личния лекар - вместо 15 дена - 5. Това се отнася особено за непривлекателните практики в отдалечените населени места. Така, ако баба има достъп до личния си лекар в определен ден от седмицата - примерно сряда, когато може да се придвижи с влак, личният лекар няма да е в състояние да и попълни рецептурната книжка, така че тя да получи необходимите й медикаменти навреме.

Същевременно липсва електронното здравеопазване - защо например личните лекари трябва да пращат информация на социалните служби дали децата са имунизирани.

Личните лекари: За разширени АГ прегледи трябват още 7 млн. лв.

Личните лекари: За разширени АГ прегледи трябват още 7 млн. лв.

Този бюджет трябва да се отдели от този за остро възникнали здравни проблеми

Личните лекари настояват още за извеждане на отделен пакет - в рамките на 9 -10 млн. лв., с който да се покриват разходите за 24 часово разположение на пациента, каквото задължение имат личните лекари, за да получават средствата от 0,11 лв. на човек на месец за тази дейност, така ще се въведе конкурентно начало между всички изпълнители на медицинска дейност, които имат възможност да осъществят тази практика.