Ние сме европейски лекари и работим в европейски болници. Това заявиха в своя официална декларация от Националното сдружение на частните болници, Сдружението на общинските болници в България и Българската болнична асоциация. Като повод за декларацията сдруженията посочват дебатът за неизплатените от НЗОК средства към болници в други страни от ЕС за лечение на български граждани.

Министър и НЗОК да не работят заедно е проблем на цялата нация

Министър и НЗОК да не работят заедно е проблем на цялата нация

Петър Москов: Министър Ананиев има право да изисква всичко

Припомняме, преди дни здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката на председателя на НЗОК д-р Камен Плочев. Причината е, че проф. Плочев не е информирал Надзорния съвет на НЗОК и министъра, а директно се обърнал към законодателния орган за актуализиране на бюджета, за да се платят дългове към чужди каси.

С писмото си сдруженията напомнят, че здравната каса дължи пари и на български болници. За 2017 г. не е платено лечение на обща стойност 52 648 138 лв., за 2016 г. за 18 770 711 лв., а за 2015 г. за 51 187 000 лева.

Здравните синдикати искат отделен фонд за общинските болници

Здравните синдикати искат отделен фонд за общинските болници

Голяма част от 121 лечебни заведения са в технически фалит

За целия период НЗОК дължи на български болници 122 605 849 лв., без законната лихва за просрочените плащания.

Официалната позиция на сдруженията е разпратена освен до медиите и до президента Румен Радев, Народното събрание, премиерът бойко Борисов, омбудсмана Мая Манолова, Министерство на здравеопазването и Българския лекарски съюз.

"Обръщаме се към народните представители, когато разгледат въпроса със задълженията на НЗОК към болници в Европейския съюз, да вземат предвид, че Българските болници са също европейски болници, работещите при нас медици и лекуващите се при нас пациенти също са европейци. Нека, когато се взема решение за изплащане на дължими суми да се мери с еднакъв аршин и да се изплатят всички задължения и към чуждестранните и към българските болници", искат в писмото си сдруженията.

Общинските болници съдят НЗОК

Общинските болници съдят НЗОК

Делата ще се завеждат за възстановяване на надлимитната дейност

На БЛС пък предлагат да разгледа въпроса с неизплатените от НЗОК средства за болнична помощ и да преценят, дали решаването му да не бъде поставено, като условие за подписване на новия НРД.

В официалното писмо се изразява несъгласие с политиките на лимитиране на дейността на българските лечебни заведения във всички форми.

С декларацията си от трите сдружения призовават правителството да възстанови конкуренцията, основана на свободния избор на пациента. "Нека парите следват пациента, а не обратното!", завършва позицията на лекарите.