Хората над 40 години и рисковите групи е добре да се ваксинират срещу коронавирус. За младите хора с устойчива имунна система ползата от ваксината е съмнителна. Това заяви пред БНР пулмологът проф. Коста Костов.

Той посочи, че няма притеснение относно особени странични ефекти, но се страхува за начина, по който се процедира с науката.

По негови думи науката не е жребец за къси спринтове, а ездитен кон, който е пригоден за по-дълга езда. Това означава, че й трябва време, за да бъде категорична. Проф. Костов отбеляза, че в момента науката се е поставила в услуга на политиците и уплашеното общество и е била принудена да направи неща, които обичайно не се случват.

Здравната комисия одобри покупката на ваксини срещу COVID-19

Здравната комисия одобри покупката на ваксини срещу COVID-19

Споразуменията са сключени от ЕК и трима производители на лекарства

За него е немислимо да се пускат в обращение медикаменти или ваксини, без те да са преминали всички етапи, без световната експертна общност да си е казала думата, нито да се е изчакало достатъчно време и да се проследят всички странични ефекти. По тази причина той заяви, че е огорчен и има много въпроси към ваксините. С това обаче не искал да демотивира хората да се ваксинират. Проф. Костов подчерта, че той самият ще го направи.

"Науката се поддаде и допусна да бъде използвана. Eдно общество, в което медиците се експлоатират като товарни коне, вече не е манеж, а обор", категоричен бе той.

Медикът посочи, че има ваксина, която наблюдава с интерес, но която няма да стигне до България. Става въпрос за ваксина, която се произвежда от малка биотехнологична компания в Канада и е базирана на растение. Той обясни, че за нея се използва генно инженерство - биотехнология извежда вирусен антиген от растение. Канадците щели да бъдат ваксинирани първо именно с тази ваксина.

Получаваме 125 000 дози от ваксината на "Пфайзер" около Нова година

Получаваме 125 000 дози от ваксината на "Пфайзер" около Нова година

Подготвя се национален план за ваксинация на населението

От очакваните у нас ваксини проф. Костов изрази предпочитания към тази на Pfizer/Оксфорд, базирана на т.нар. информационна РНК.

Според него няма да успеем да победим вируса напълно, но поне няма да има натиск в епидемиологичен аспект.

Пулмологът изрази надежда, че в края на зимата или началото на пролетта вятърът ще утихне и бурята ще отмине постепенно, за да посрещнем по-спокойно лято.

Българите раздвоени за ваксината срещу COVID-19

Българите раздвоени за ваксината срещу COVID-19

Според "Галъп" 43% от българите казват "да" на ваксината, а 48% я отричат

По негови думи част от българите не живеят в зряло общество, не вярват във вируса, и не усещат отговорност към другите. Според проф. Костов ние не сме подготвени за превенция и контрол - политиците в годините са проспали това време на подготовка.

Той бе категоричен, че епидемия не се решава със санкции, тъй като държавата няма достатъчно кадри за подобна превенция.

"Ние, лекарите, даваме всичко от себе си. Но какво от това? А какво даде държавата за нас? Само разрушение", обобщи ситуацията той.