Най-вероятно ще има нов управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това коментира в сутрешния блок на БНТ д-р Калин Поповски от парламентарната група на "Обединени патриоти".

Стана ясно, че проф. Камен Плочев, управител на НЗОК, вече 90 дни ползва болнични и въз основа на това членовете на Надзорния съвет на НЗОК могат да му поискат оставката.

Д-р Поповски бе гост заедно с д-р Галина Павлова от Българския лекарски съюз по повод приемането на Национална здравна карта. Според д-р Павлова с нея ще бъде ограничен достъпът на пациенти.

Тя изтъкна, че първо се намалява броя на леглата и второ се намаляват леглата от най-висока компетентност, т. е. където се извършва високотехнологичната медицина.

Оттегля ли се шефът на НЗОК?

Оттегля ли се шефът на НЗОК?

Камен Плочев депозирал писмо в Надзорния съвет на касата

Това ще доведе и до напрежение сред лекарите. Не само това, че те ще трябва да предложат на пациентите да изчакат свободно легло, т. е. принципът, който беше досега парите следват пациента премина през пациента следва къде има регулативни стандарти, а сега вече пациентът ще трябва да търси къде има свободни легла, а лекарите ще бъдат закрепостени.

Нивото на компетеност не се носи от лекаря - то се разпределя административно според броя на лекарите в дадено отделение, обясни д-р Павлова

Д-р Поповски обясни, че е подкрепил картата на гласуване и изтъкна, че от такъв документ българското здравеопазване се нуждае.

Той поясни, че поради липсата на такъв документ сме стигнали до парадоксалната ситуация, в която имаме 365 болници при 7 млн. население. Холандия има на 100 хиляди души - една болница, а ние на 20 хиляди души една болница.

Павлова настоя за мерки, с които работата в труднодостъпните райони да стане привлекателна за лекарите.

Д-р Поповски бе категоричен, че картата е динамична и подлежи на корекции. Той заяви, че е необходимо да бъде обърнато специално внимание на 65 болници - държавните областни и университетски, които по думите му са гръбнакът на здравеопзването. Те се финансират само от едно перо - НЗОК, докато другите болници се финансират и от други пера.