Вирусът не се е уморил и трябва да продължим да спазваме мерките много стриктно. Това заяви вирусологът проф. Радостина Александрова в сутрешния блок на БНТ.

Тя обясни, че причините за покачване на случаите на инфекцията са комплексни - липсата на колективен имунитет, новите варианти, които се разпространяват сред нас, и уморяването на обществото от мерките. 17 мутации има британският вариант на коронавируса, като за някои се знае какво правят, за други обаче вирусолозите нямат информация.

Британският вариант на коронавируса е вариант, който се свързва с по-тежко протичане и по-висока смъртност. Към момента все още няма категорично потвърдена информация за по-тежка клинична картина и по-висока смъртност, посочи проф. Александрова.

Според нея колкото повече проби се разчитат, толкова повече информация ще имаме. В Африка са южноафриканският и нигерийският вариант, но да не забравяме и бразилския вариант, като мутациите помагат на вируса да избяга срещата срещу насочените към него антитела, изтъкна проф. Александрова.

Над 70% от пробите у нас са положителни за британския щам на COVID-19

Над 70% от пробите у нас са положителни за британския щам на COVID-19

Ситуацията е сериозна, има натиск върху болниците, предупреждава проф. Ангелов

На проф. Александрова и е направило много силно впечатление една от хипотезите, че по времето на блокирането през ноември за разпространението на вируса вероятно е спомогнало това, че училищата са били отворени, при положение че е възможно децата и юношите до 18 години да са по-възприемчиви към COVID-19.

В момента е важен въпросът дали ни пазят антителата и ваксините, отбеляза вирусологът. "Клетъчният имунитет, който изграждаме, би трябвало да ни пази от новите варианти на коронавируса. Мутациите непрекъснато се променят и само животът ще даде отговор", категорична бе проф. Александрова.

Тя допълни, че са важни всички мерки, включително и ваксинирането, защото се надпреварваме с вируса. Според нея не е изключено да има и български варианти на COVID-19.

Проф. Александрова предупреди, че не трябва хората да си правят илюзии, че вирусът толкова лесно ще изчезне. В момента се работи и за комбинирана ваксина за COVID и за грип. В заключение проф. Александрова заяви, че грип няма и останалите респираторни заболявания са изчезнали.

Британският щам на COVID-19 се е настанил в 15 области в страната

Британският щам на COVID-19 се е настанил в 15 области в страната

Южноафриканският, бразилският и нигерийският вариант все още не са потвърдени у нас