Здравните мерки, зададени от кризисния щаб, към момента са достатъчни. Това заяви пред БГНЕС здравният икономист от Експертен клуб за икономика и политика Аркади Шарков.

Според него хората са усетили нуждата да се пазят взаимно. Той подчерта, че всичко зависи от дисциплината в обществото, за да не се налагат и по-крути мерки и влизане под пълна карантина.

Шарков заяви, че вниманието трябва да бъде насочено към стабилността на здравната система. Той се притеснява дали тя има капацитета да издържи притока от болни, и напомни какво се е случило със здравната система в Италия. "Тук говорим за инфраструктура, отделения, човешки ресурси и тяхната защита с предпазни средства. Да не се наложи после лекари да лекуват лекари вместо пациенти", предупреди експертът.

Удължиха мерките против епидемията до 12 април

Удължиха мерките против епидемията до 12 април

Министър Ананиев подписа заповедта

Според него не е добра идея парите за лечението на пациенти с коронавирус да идват от НЗОК. Мотивът му е, че Здравната каса не е създадена да работи в такива тежки епидемиологични условия. Шарков е на мнение, че средствата трябва да идват от централно финансиране през Министерството на здравеопазването като мярка срещу развитие на самата епидемия.

Той очаква към края на годината да се наложи актуализация както на бюджета на НЗОК, така и на този на НОИ.

Шарков напомни, че трябва да се мисли какво ще се прави с общинските и държавните болници и дали имат реален капацитет да приемат пациенти с COVID-19. Той препоръча да се работи по електронизацията на системата и да се въведе Национална здравна информационна система. Според него това трябва да се направи до края на годината, за да се улесни и комуникационния процес между всички структури в системата на здравеопазването.

Мутафчийски: Сега не е време за наука, време е за действие

Мутафчийски: Сега не е време за наука, време е за действие

Вървим в правилната посока, тези мерки ще дадат резултат