Успяхме да намерим донякъде ефективно лечение на коронавирусната инфекция, не успяхме да се справим с емоцията на хората, които не вярват, че има такова заболяване. Това коментира пред БНР д-р Стоян Монев, лекар на първа линия в COVID сектор в общинска болница в Германия.

"Това, което успяхме, е да намерим поне донякъде ефективно лечение. Докато преди имаше болници, в които никой не оцеля след интензивно лечение, днес става дума за по-малко случаи на починали на брой заболели. Въпреки това концентрацията е голяма - в някои дни имахме над 30 хиляди заразени в Германия за един ден", каза д-р Монев.

COVID-кризата ни научила, че здравната ни система не може без общинските болници

COVID-кризата ни научила, че здравната ни система не може без общинските болници

Това мнение изрази Донка Михайлова, зам.-председател на Националното сдружение на общините

По думите му не са успели да се справят с емоцията на хората, които не вярват, че има такова заболяване или вярват, че то е някакво свръхлеко и не носи никаква опасност за обществената сигурност.

"Това е емоционална позиция. Това не е позиция, базирана на факти. Ние не успяхме с тези факти да предизвикаме някакъв разум или някакво смирение поне пред паметта на хората, които починаха", каза д-р Монев.

"Доверете ми се - преди интубация няма антиваксъри", написа лекарят в социалните мрежи.

Той каза, че от март до ноември броят на смъртните случаи е бил равен на броя на починалите само през декември. "Може да си представите за какво нарастване на тежките случаи в интензивните сектори става дума", посочи д-р Монев.

"Независимо какъв е бил пациентът, в момента, в който той усети, че въздухът не му достига, че заспива заради събрания въглероден диоксид в кръвта си - това е един вид кома, която се получава, този пациент би предпочел да се бе ваксинирал, да не беше стигнал до това интензивно отделение", каза д-р Монев.

СЗО изпраща експерти в Китай за разследване произхода на коронавируса

СЗО изпраща експерти в Китай за разследване произхода на коронавируса

Пекин отложи достъпа на независими експерти

Всеки може да провери, че от Covid пневмония към днешна дата смъртността е десет пъти по-голяма, отколкото при инфлуенца, допълни д-р Монев.

В Германия са изненадани, че не са купени достатъчно дози ваксини за Европейския съюз или са купени достатъчно, но от "грешните фирми", разказа още медикът. "Планирането е било въз основа на политически причини, не въз основа на медицински", допълни той.

Според него при подобна пандемия, в която икономиката е затворена, в която бизнеси са екзистенциално застрашен, е трябвало да бъде казано - ще купим от всеки един от първите пет производителя за 60% от населението. Да, повечето ще бъдат изгорени, изхвърлени, няма да има нужда после от тях, но ще можем за два месеца, както Израел, да се справим с пандемията. В Израел са ваксинирани 13%, каза българският лекар, който работи в Германия.

Китай потвърди първия случай на новия щам на коронавирус

Китай потвърди първия случай на новия щам на коронавирус

Първият пациент в Китай с новия вариант е 23-годишна жена от Шанхай

Според него значението на ваксината ще дойде в момента, в който около 70% от хората са ваксинирани или преболедували, уточни д-р Монев. "Вирусът, в случай, че не изчезне след ваксинално покритие, ще се превърне във вирус, с който ще се борим, както се борим в момента с грипа", смята медикът.

Според него е ниска опасността от странични ефекти от ваксините. Възможно е на 100 хиляди души да има един или двама, които след време статистически могат да развият някакво заболяване вследствие на ваксината, но на 100 хиляди души в най-добрия случай има 500, които ще умрат от Covid, а в ситуацията в България смъртността достига на моменти 7%, подчерта Стоян Монев.

"Тоест между 500 и 7 000 души, около 100 000 не бъдат ваксинирани, ще умрат, срещу един до двама с някакво възпалително заболяване на 100 000 в най-лошия случай. Не можем да сравняваме двете опасности. Опасността е като човек да бъде ударен от гръм или да получи сърдечен инфаркт. Огромна е разликата", смята д-р Монев.