Година след избухването на пандемията от коронавирус Световната здравна организация (СЗО) изпраща експерти в Китай на изключително политизирана мисия за проучване произхода на заразата, информира АФП.

Това се случва на фона на обвиненията в прикриване, разпространяване на конспиративни теории и опасения от прикриване на фактите.

СЗО търси 4 млрд. долара за справедливо разпределение на ваксините

СЗО търси 4 млрд. долара за справедливо разпределение на ваксините

Иска целият свят да бъде солидарен

Пекин отложи достъпа на независими експерти за разследване на произхода на пандемията, след като първоначално показваше нежелание за подобно разследване.

Но сега СЗО обяви, че Китай е разрешил експертите да посетят страната. Екип от 10 души се очаква съвсем скоро да пристигне в азиатската държава на пет или 6-седмична визита, включително две седмици под карантина.

СЗО: COVID-19 не е голямата пандемия

СЗО: COVID-19 не е голямата пандемия

Съдбата на вируса е да стане ендемичен

Тази седмица китайските власти отказаха да потвърдят точните дати и подробности за посещението, което е признак за деликатността на мисията.

COVID-19 бе засечен за първи път в централния китайски град Ухан в края на 2019 г. преди да пресече границите на Китай и да отнеме живота на 1,8 милиона души по света за една година.

Но въпросите около произхода на вируса остават изключително спорни.

СЗО: Новите COVID щамове са предизвикателството на 2021 година

СЗО: Новите COVID щамове са предизвикателството на 2021 година

Гебрейесус призова за глобално сътрудничество

Екипът на СЗО обеща да се съсредоточи върху науката и конкретно как коронавирусът се е прехвърлил от животните - вярва се, че се е разпространил от прилепи - върху хората.

"Тук не става въпрос да се установи виновна страна или виновно правителство", коментира в края на декември Фабиан Лендерц от германския Институт "Роберт Кох". Лендерц е от екипа, който ще посети Китай.

СЗО отчете 655 000 нови COVID случая по света

СЗО отчете 655 000 нови COVID случая по света

Нови 11 500 починали към петък

Става въпрос да се разбере какво се е случило, за да се предотврати това в бъдеще, да се намали рискът, добави той.

Но има съмнения върху това какво може да се очаква да се постигне с тази мисия на СЗО и държавният натиск, пред който ще се изправи, което увеличава опасенията, че мисията може да послужи като одобрение на разпространяваната от Китай официална история.

Предстоящото посещение няма да бъде първото на екип от СЗО в Китай заради коронавируса. Миналата година бе изпратена мисия в отговор на искане на правителства, но не и за разследване на произхода на вируса. През лятото бе изпратен още един екип за полагане на основите на предстоящото разследване.

Не е ясно експертите с кого ще се срещнат в Ухан, за да установят какво се е случило в първите дни и седмици на епидемията в Китай.