Болните от множествена склероза срещат най-често проблеми не поради липса на лекарства, а заради страничните и скрити симптоми, за които е нужно разбиране и подкрепа.

Това каза за news.bg зам.-председателят на Фондация МС Общество Марин Иванчев по време на заседание на парламентарната здравна комисия, посветено на Световния ден на множествената склероза.

Умората, придвижването, депресивните състояние - това са част от невидимите симптоми на заболяването, като за всеки един пациент те са различни, обясни още Иванчев. В световен мащаб 87% от болните посочват симптом, който среща неразбиране от страна на околните.

Около 10 000 българи са с множествена склероза

Около 10 000 българи са с множествена склероза

Пациентите с МС имат право на безплатна кинезитерапия

"Хората не разбират какво е множествена склероза, някои си мислят дори, че е заразно, а то не е", каза още Иванчев. Понякога болните остават изолирани, притесняват се да не останат без работа и да бъдат в тежест на близките си, но в никакъв случай не желаят да бъдат съжалявани. Въпреки болестта обаче пациентите успяват да изпълняват своите служебни и семейни задължения.

Иванчев посочи и някои погрешни разбирания за заболяването Множествена склероза. Мит е, че болните се парализират, че жените с това заболяване не могат да имат деца и че болните не могат да работят.

Със заболяването МС е Даниела Неева, която разказа, че болестта е с променливо състояние. В един момент се чувствате добре, изглеждате блестящо, а се оказва, че започва някакъв тремор и се нарушава качеството на живот. Заболяването се среща най-често в активната възраст - между 20 и 40 години, което Неева определя като социално бедствие за семейството.

Все повече 15-годишни деца заболяват от множествена склероза

Все повече 15-годишни деца заболяват от множествена склероза

Освен медицината, важни са храната, съня и движението

Хората с МС трудно си намират работа, защото работодателите се плашат дори от самото наименование, каза още тя. По думите й умората е един от най-ясно изразените проблеми, който се отразява върху неразбирането от страна на колеги и роднини. От години се водят кампании и знанието в обществото за МС е по-голямо, както и се е подобрило диагностицирането, отбеляза Неева.

Според нея е необходимо да се променят обществените нагласи към пациенти с МС. Проблематична се оказва и помощта от непознати при инцидентни случаи, защото хората не знаят как точно да помогнат, а болният се чувства засегнат и обиден, каза Неева и обясни, че истината е, че трябва да се изчака и да се попита каква трябва да бъде помощта.

Множествената склероза е едно от най-често срещаните автоимунни заболявания на централната нервна система, засягащо предимно млади хора в активна възраст между 15 и 50 години. Причината за възникване на заболяването все още не е известна, като лечението е насочено предимно към предотвратяване на трайната инвалидизация и възстановяване на функциите след пристъп, както и превенция на нови пристъпи. По данни на невролозите болните от МС в България са около 7000 и всяка година диагнозата се поставя за пръв път при нови 160 души.

По повод отбелязването на днешния Световен ден на множествената склероза по-рано през деня в парламента бяха представени материали за превенция и ранна диагностика на множествената склероза. Инициативата е под патронажа на Комисията по здравеопазването.

Тазгодишната кампания за отбелязване на Световния ден на множествената склероза е под наслов "Моята невидима МС", а основното й послание е: "Не е нужно да виждаш симптомите ми, за да повярваш, че ги има". Основна цел на кампанията е да се повиши информираността за множествената склероза, за съвременните постижения на медицинската наука и практика в областта на превенцията, ранната диагностика, лечението и рехабилитацията на хората с множествена склероза в България.