Още в началото на пандемията имаше опасения за по-тежко протичане и по-лоша прогноза на COVID-19 при хората, живеещи с ХИВ, поради по-високата честота и риск от усложнения на инфекции с други познати респираторни вируси. Това посочва проф. д-р Мария Николова, председател на Консултативния съвет по ХИВ/СПИН и СПИ и завеждаща Националната референтна лаборатория по имунология и отдел "Имунология" в Националния център по заразни и паразитни болести.

Интервюто й е част от кампанията "Плюс мен" на здравното министерство за популяризиране на ползите от ваксинацията срещу COVID-19.

Тя отбелязва, че първите данни от САЩ, Южна Африка и Великобритания са били противоречиви и не са показали значими разлики в тежестта на протичане и нуждата от интензивни грижи при ХИВ-позитивни и ХИВ-негативни лица. Новитe обобщени анализи, които се базират на данни от стотици проучвания и милиони пациенти, обаче показвали повишен риск от тежко протичане на инфекцията, COVID-19-свързана хоспитализация и смъртност при хората, живеещи с ХИВ, дори и в условия на контролиран ХИВ вирусен товар.

ХИВ болните намаляха в пандемията

ХИВ болните намаляха в пандемията

Министерство на здравеопазването е разработило програма за по-ранен скрининг

Д-р Николова се позовава на най-новото проучване, по данни от Глобалната анонимна платформа на СЗО, включващо 197 479 пациенти от 38 страни, което е установило, че независимо от терапията хората с ХИВ са с 15% по-голям риск от тежко или критично протичане на COVID-19 и 38% по-голяма вероятност от летален изход след хоспитализация. В сравнение с общата популация при хората, живеещи с ХИВ, много по-често има поне едно хронично придружаващо заболяване, което допълнително усложнява протичането на COVID-19.

Тя посочва също, че данните от ново изследване показват, че неваксинирани ХИВ-позитивни лица развиват симптоми на "дълъг" COVID след прекарана инфекция до четири пъти по-често от ХИВ-негативните, които не са ваксинирани. Най-често хората, живеещи с ХИВ, се оплакват от лесна уморяемост (42%), мускулни болки (24%), проблеми с концентрацията (42%), проблеми със зрението (21%) и нарушен сън (34%).

"Хората с имунен дефицит, независимо от произхода му, са уязвими към всякакви инфекции, включително със SARS-CoV-2. Същевременно пациентите с лекувана HIV инфекция отговарят много добре на имунизация с регистрираните ваксини и развиват адекватен антитялов и клетъчен отговор. Това превръща ваксинирането им в приоритетна задача. И не на последно място - ваксините не просто предпазват от тежко протичане на инфекцията, но има данни, че значително намаляват проявите на "дълъг" COVID", подчертава проф. Николова.

Какво показа COVID кризата: Хронично болните встрани, хаос с ваксините, няма интензивни грижи

Какво показа COVID кризата: Хронично болните встрани, хаос с ваксините, няма интензивни грижи

Това стана ясно на онлайн форум "Иновации и добри практики в здравния сектор"

Тя отбелязва, че при ХИВ инфекция са противопоказани единствено живи ваксини, но такива няма сред регистрираните ваксини срещу SARS-CoV-2. Медикът отбелязва, че няма никакви данни за неблагоприятни взаимодействия между ваксините срещу COVID-19 и предекспозиционната профилактика (PrEP) или антиретровирусната терапия срещу ХИВ.

Д-р Николова съветва хората, живеещи с ХИВ, да използват летните месеци, за да се ваксинират, за да са спокойни през есенния сезон, когато може да се очаква увеличаване на честотата на инфекции и евентуално - поява на нови варианти.

По нейни думи прилагането на бустер е препоръчително за хората с умерен и тежък имунен дефицит, за хората, живеещи с ХИВ, над 50-годишна възраст, както и за онези, които са били имунизирани с ваксината Janssen (Johnson & Johnson).