Ако трябва да се промени нормативната уредба и ваксината срещу COVID-19 да стане задължителна - това е много дълъг и труден процес. Това заяви пред Bulgaria ON AIR адвокатът по медицинско право Мария Петрова.

Тя поясни, че в момента има задължителна ваксина, защото наредбата в България за ваксините ги разделя на две - едните са препоръчителни, а другите - задължителни. Всеки един от нас при раждането си подлежи на задължителна ваксинация.

Според нея обаче ваксините срещу COVID-19 трудно ще станат задължителни, защото коронавирусът нито не попада в обхвата на СЗО, нито българската наредба позволява такова нещо.

Относно изказването на здравния инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, в което той се обяви за задължителна ваксинация на служителите в домове за възрастни хора, Петрова бе категорична, че никой не може да хване хората и да ги ваксинира насила.

Изказването му вероятно е породено от неговото огромно желание да опази общественото здраве, но от друга страна е в абсолютен разрез с правните принципи, подчерта тя. По нейни думи никой не може да бъде задължен против волята си да се подложи на нещо подобно, може единствено впоследствие да бъде глобен и да търпи някакви негативни последици от това свое поведение.

Докато нормативната уредба е такава, никой няма да бъде уволнен, защото не се е ваксинирал, увери експертът.

Тя напомни, че трябва да си мисли и за хората, които не могат да се ваксинират по здравословни причини.

По нейни думи бизнесът е в капан от началото на пандемията, защото е противопоставен между мерките на държавата и нуждите на обществото. Петрова посъветва бизнеса да проведе добри информационни кампании на тема "Ваксини и имунопрофилактика".

анкета

Трябва ли COVID ваксинацията да е задължителна за определени професии?

Виж резултати

Да, защото заразяването на цели колективи е риск за цялата икономика 25.9%

Да, защото някои работят с особено уязвими хора 14.7%

Не, това би било прилагане на двоен аршин 5.1%

Не, това би нарушило правата им 42.6%

Няма значение, рано или късно ще принудят всички да се ваксинират 11.6%