Медицинският щаб в Пловдив въвежда нова организация за хоспитализиране на спешни случаи, съобщи Нова телевиия.

Средно между 30 и 40 пациенти с COVID-19 за денонощие се транспортират с линейките на "Спешна помощ" в града. Често обаче заради липсата нa PCR тестове и заради недостиг на свободни легла, линейките са принудени да се разкарват понякога по час и половина от болница в болница, за да хоспитализират пациентите.

С новата организация всяка болница с COVID отделение ще бъде задължена да гарантира легла само за пациенти на "Спешна помощ". Така в целия град ще има запазени 80 легла.

"Пациентите, които "Спешна помощ" предлага за хоспитализация, в над 90 процента от случаите се касае за тежко болни хора. Това са обикновено възрастни с придружаващи заболявания", заяви д-р Иван Стойнов, директор на "Спешна помощ"- Пловдив.

"Не мога да се съглася при 20 ангажирани болници в Пловдив и областта и 1100 легла да има подобни случаи. Отделяме малко над 80 легла като оставяме 1000 за хора, които стигат сами до болниците", посочи областният управител на Пловдив Дани Каназирева.

Проблем за сега остават COVID зоните в поликлиниките и доболничната помощ. У нас само около 100 поликлиники имат възможност да отделят такива зони и легла за пациенти с коронавирус.