Децата от 12 до 18 г., пристигащи от държава в "червената зона", се допускат у нас при представяне на отрицателен резултат от PCR тест, направен до 72 часа преди влизане в страната. Това трябва да е удостоверено чрез валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или на равностоен или аналогичен документ.

Това става ясно от заповед на министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова.

Мярката влиза в сила от 19 януари, сряда.

В случай че не представят такъв документ, децата се поставят под 10-дневна карантина. Тя може да бъде преустановена при извършване на PCR тест не по-рано от 72 часа от пристигането в страната.

От МЗ припомнят, че досега се изискваше пристигащите от "червена зона" деца от 12 до 18 г., също като възрастните, при влизането в България да предоставят отрицателен резултат от изследване, едновременно с документ за ваксинация или преболедуване.

За децата до 12-годишна възраст, независимо от зоната, в която попада държавата от която пристигат, не се изисква представянето на документи за COVID-19.

От 19 януари се актуализира и списъкът на държавите по цветови зони. В "червената зона" преминават Австрия, Република Северна Македония, Сърбия, Турция, Унгария, Люксембург, Израел, Кувейт, Гренада, Гренландия, Катар, Кралство Бахрейн, Ливанска република и Кооперативна република Гвиана