Всички специалисти в СБАЛАГ "Майчин дом" - акушер-гинеколози, анестезиолози, медицински сестри, неонатолози и санитари ще работят в чисто ново, реновирано родилно отделение. Директорът на Майчин дом проф. д-р Иван Костов благодари на служебния здравен министър Стойчо Кацаров за отпуснатите средства и обясни какво е направено за новото родилно отделение.

В отделението има 21 стаи, леглата са 40 с хладилници, телевизори, с отделен санитарен възел, има боксове за новородени, има перфектно оборудвана стая за кърмене. В новото родилно отделение има и една така наречена стая "апартамент" с всичко необходимо бъдещата майка да се чувства комфортно.

Стойчо Кацаров не изключва и да отмени тестването за учениците

Стойчо Кацаров не изключва и да отмени тестването за учениците

Ваксините за деца - след 15 декември

Ремонтът е продължил 9 месеца и е струвал 1 600 000 лв. Проф. Костов изтъкна, че "Майчин дом" има най-много раждания в страната, а от 6 декември, когато новото родилно отделение отвори врати бъдещите майки ще се радват на едни прекрасни европейски условия.

Той отбеляза, че до момента са минали около 300 жени с коронавирус през Майчин дом, като има 100 раждания. Отделени са потоците и няма смесване от заразени с коронавирус жени със здравите родилки. Няма болнична инфекция, спазват се изключително сериозно всички епидемиологични изисквания, увери той.

Проф. Костов увери бъдещите родилки, че в "Майчин дом" е създаден организация за разделяне на потоците. В момента болниците е с едни резултати, които са на много високи европейско и световно ниво за ковид бременните и родилките, категоричен бе шефът на болницата.

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров заяви, че коронавирусът е огромен проблем, но и извън COVID има и други неща. "Животът не е ковид, но животът е извън ковид. Не само навън, а и в лечебните заведения има много въпроси, които се решават и нямат нищо общо с коронавируса", подчерта Кацаров.

Той сподели пред медиите, че в "Майчин дом" се е родила неговата дъщеря. Ползата от всичко това е в крайна сметка за майките, пациентите, родилките и след това за всички останали. Хубаво е да има такива приятни поводи за отбелязване, въпреки ситуацията в която се намира здравната система в момента, каза още Кацаров.