Министерство на здравеопазването ще може да финансира дейности в областните многопрофилни болници в страната. Депутатите приеха промени на първо четене в Закона за лечебните заведения. Решението бе гласувано единодушно със 180 гласа "за". С промените се осигурява правна възможност за субсидиране на областните многопрофилни болници за активно лечение.

Обхващат се 28-те области на страната. Костадин Ангелов от ГЕРБ обясни, че с промените в закона ще се подобри спешното здравеопазване и това при извънредни ситуации и аварии.

Ще се помогне и за покриване на задълженията на областните болници за дейности като съдебна медицина, патоанатамията, прием на здравнонеосигурени спешни пациенти и кадри.

От всички партии дадоха подкрепа за законопроекта. Поправка между първо и второ четене поискаха от ДПС и БСП - поискаха в списъка да влезе и болницата в Плевен, която обхваща Северна България.

Подкрепа за законопроекта изразиха и от "Демократична България" и "Продължаваме Промяната". Васил Пандов от ПП коментира, че ще направят предложение средства да бъдат разходвани за осигуряване на възнагражденията на работещите в областните болници.

Асен Меджидиев: Не мога да реформирам здравеопазването

Асен Меджидиев: Не мога да реформирам здравеопазването

Европейската банка за развитие ще ни помага за националната детска болница