Спешна среща с управителя и експертите на НЗОК искат от Националното сдружение на частните болници.

Целта на срещата е да се изготвят правила за извършване на медицинските дейности.

„В момента единствената възможност лечебните заведения да продължат да обслужват здравноосигурени пациенти е прякото договаряне на НЗОК с изпълнителите на болнична медицинска помощ”, се заявява в писмо, изпратено днес от д-р Николай Болтаджиев, председател на НСЧБ.

Според сдружението след като Конституционният съд отмени разделянето на медицинските дейности на основен и допълнителен пакет от Закона за здравното осигуряване, нормативният хаос в системата се е задълбочил допълнително.

Причината е, че заедно с чл. 40, автоматично отпада и Наредба 11, която регламентира работата по клинични пътеки и клиничните дейности в болниците.

Д-р Болтаджиев пояснява, че е отменен и предходният нормативен акт – Наредба 40 и затова към момента работата на болниците по договор с НЗОК  остава неясна и законова нерегламентирана.

Управителният съвет на Националното сдружение на частните болници призовава управителя на НЗОК Глинка Комитов разговорите да започнат максимално скоро, тъй като е необходимо регламентиране на болничното лечение на здравноосигурените пациенти, каквото настоящата законодателна база не предлага.

Припомняме, на 8 март вечерта Конституционният съд излезе с решение, с което отмени основна част от реформата на здравния министър Петър Москов. Въпреки изразения оптимизъм, че неяснотите ще бъдат изгладени и законът допълнен, така че да може да се приложи и да не е атакуван в съда, не са ясни сроковете, в които това ще стане.