"Има само един-единствен щам на коронавируса, това което сега наблюдаваме са нови генетични линии, които са общо 4."

Това заяви пред bTV инфекционистът д-р Трифон Вълков.

Разликата е в някои мутации, които се селектираха в генома на вируса, допълни лекарят.

Според него новите генетични линии са по-заразни, но до момента няма нито едно проучване, че новата британска генетична линия, е по-смъртоносна.

Специалистът е категоричен, че ваксините са най-важната специфична профилактика срещу тази коронавирусна инфекция.

Вълков поясни, че за последните месеци редица лансирани в битката с COVID-19 препарати са загубили своя приоритет и за някои даже е доказано, че могат да бъдат опасни за пациента.

Новият щам на английския вирус е у нас, убедени здравните власти
Обновена

Новият щам на английския вирус е у нас, убедени здравните власти

Ангел Кунчев: Ситуацията във Великобритания рязко се е променила

"Препаратите ивермектин и хидроксихлорохин загубиха своя приоритет. В голяма част от държавите в Западна Европа не се отчитат никакви ползи, дори нещо повече, в тези концентрации, които са показали, дори биха упражнили сериозни токсични ефекти", обясни д-р Трифон Вълков.

"Има проучвания, които показват, че прилагането на препарата ивермектин не е показало съществени ефекти, той не помага за профилактика и не може по никакъв начин да замести ваксинацията", заяви още той. Проучванията до момента категорично отричат неговите ползи при пациенти с доказана COVID инфекция, отбеляза още той.

Антибиотиците пък се включват, когато има доказана вторична вирусна инфекция, припомни той.

"Кортикостероидите още от самото начало са одобрени при лечението на коронавируса, но опитите на научната общност да разработи противовирусен препарат още продължават", посочи инфекционистът.

Не трябва да допускаме високи нива на новия щам на COVID-19, съветва Лъчезар Томов

Не трябва да допускаме високи нива на новия щам на COVID-19, съветва Лъчезар Томов

По думите му всичко зависи от мерките, които взимаме

Той отбеляза, че от днес в Германия е одобрен и вече са закупени дози моноклонални антитела - това, с което се лекуваше и Доналд Тръмп, обясни инфекционистът.

Според други проучвания, може да се използва и препарат, които блокира специфичен клетъчен ензим, който вирусът използва за собствената си реплицкация.