"Все още нямаме отговор от Националния ваксинационен щаб дали ще има възможност за по-бързо ваксиниране на трансплантираните пациенти, но имах лична среща с председателя проф. Гигов и той взе присърце казуса, като увери, че в най-скоро време ще разгледат нашето предложение."

Това заяви пред БНР Пенка Георгиева от пациентска организация "Заедно с теб" и Алианс на трансплантираните и оперираните (АТО) "Бъдеще за всички".

Припомняме, че от Пациентски организации "Заедно с теб" и Алианс на трансплантираните и оперираните (АТО) "Бъдеще за всички" в писмо до председателя на Националния ваксинационен щаб и изпълнителния директор на Изпълнителна агенция Медицински надзор настояха трансплантираните пациенти да бъдат ваксинирани с предимство срещу коронавируса.

"Ангажимент на държава е след като е вложила толкова време, усилия и средства в тези пациенти, да защити техния живот, на тези, които желаят. Това са около 600 души, някои от тях по медицински причини не биха се трансплантирани, но вече имаме запитвания от други, които желаят да се ваксинират. Тук включваме освен органно трансплантираните, но и тези с транплантирани стволови клетки. Вече се прави ваксинация в Гърция на транплантирани, във Виена българите, които са белодробно трансплантирани и се проследяват в тяхната болница, вече имат издадени препоръки дали трябва да се трансплантират, но решението го вземат те", поясни още Георгиева. 

"Смятам, че това е недоглеждане у нас да не се ваксинират приоритетно трансплантираните, но пък съм благодарна на проф. Класимир Гигов, че откликна веднага на поставения казус", допълни тя. 

Георгиева коментира още, че не е добре личните лекари от медиите да научават, че вече могат да записват пациенти в списъци за ваксиниране срещу Covid-19.

Според нея това говори за липса на координация и лоша организация между общопрактикуващите лекари и Министерство на здравеопазването.