Засега преговорите между Надзорния съвет на НЗОК и Управителния съвет на Българския лекарски съюз (БЛС) вървят перфектно. Тази констатация направи пред журналисти шефът на Здравната каса д-р Глинка Комитов.

Припомняме, че днес бе даде официален старт на преговорите за Национален рамков договор (НРД), като се очаква той да бъде подписан в края на месеца.

Комитов увери, че преговорите ще продължат в четвъртък. Той обърна внимание на необходимостта от въвеждане на аналитичен финансов документ, съпътстващ епикризата на пациента в болничната помощ. В документа ще се посочва каква дейност е извършена на пациента, като по този начин той ще има възможност да осъществява контрол. По думите на Глинка Комитов това е важно за НЗОК като възможност за събиране на информация за остойностяване на извършваните дейности в болничната помощ.

Общинските болници са пред фалит със задължения от 17 млн. лв.

Общинските болници са пред фалит със задължения от 17 млн. лв.

Въвеждането на стандарти ги е убило

"Остойностяване не може да се прави нито в Министерство на финансите, нито в Министерство на здравеопазването, а от тези, които предлагат услугата", категоричен бе Комитов.

По думите му е редно те да си напишат цената в този документ. Едното копие от документа щяло да бъде предоставено на НЗОК, а другото - на пациента. Целта била да се събере информация колко струва дейността по дадена клинична пътека.

Повече пари за лечение през 2017 г. очаква Лекарският съюз
Обновена

Повече пари за лечение през 2017 г. очаква Лекарският съюз

Очаква се в края на февруари да бъде подписан НРД

Д-р Комитов коментира, че от БЛС не са възразили срещу това искане. "Отдавна трябваше да бъде направено следното - основният пакет да бъде адекватен на събрания финансов ресурс - ако ние знаем колко струва и ако тези пари не стигат за финансиране на основния пакет, значи има два варианта или трябва да се намали основният пакет, или трябва да се увеличат средствата, които се събират", коментира д-р Глинка Комитов.

По данни на НЗОК на година в страната има 2 милиона са хоспитализациите. От НЗОК се надяват, че с този документ, който щял да съдържа счетоводни данни за извършените дейности, ще се постигне резултат.

Д-р Комитов коментира, че предвидените средства по Националния рамков договор включват - 11 млн. за първичната помощ, 10 млн. за специализираната болнична медицинска помощ.

Болниците издават и "фактури" на пациентите си

Болниците издават и "фактури" на пациентите си

В допълнителен лист ще се дава информация за манипулациите и цените им

От НЗОК настояват и за механизми в частта лекарствената политика, с които да се намалят разходите за лекарства.

Глинка Комитов обясни, че дефицитът на касата в размер на 52 млн. лв., които е трябвало да бъдат платени в началото на тази година, ще бъде попълнен с бюджета за тази година. Той коментира, че имало случайно съвпадение на две числа - въпросните 52 млн. При едните 52 млн. лв. коренът се криел още от 2015 г., когато надлимитните дейности на болниците не са били платени от НЗОК заради действието на постановление 57. "Другите 52 млн. лв. трябваше да се платят през месец януари ще бъдат към бюджета за тази година", коментира още той.