Няма забавени плащания на медикаменти за онкологични заболявания от страна на НЗОК към болниците. Това увери подуправителят на НЗОК Димитър Петров по време на заседание на ресорната комисия.

Петров обясни, че априлската дейност ще бъде разплатена до края на месец юни, а разплащането на втория месец било реграментирано в Националния рамков договор.

Пациентски организации не вярват, че лекарства ще има за всички онкоболни

Пациентски организации не вярват, че лекарства ще има за всички онкоболни

Не приемат дискриминацията на онкопациенти по признаци като пол, ръст и тегло

Мотивите за това били постигането на по-добър контрол на дейността по изписване и прилагане на онкомедикаменти. Заради увеличаването на разходите за болнична помощ от 20 на близо 27 млн. лв. касата започнала масирани проверки в болниците по химиотерапия.

НЗОК въвела като контролен механизъм средното тегло на пациента, освен това се изисквало болниците да намалят излишъците от онкомедикаменти. Мерките се налагали поради огромната разлика в начина на изписване, прилагане на медикаментите така средният разход за един болен варирали от 2 500 до 19 400.

Проверяват дали на онкоболните са давани лекарства с изтекъл срок

Проверяват дали на онкоболните са давани лекарства с изтекъл срок

Прокуратурата може да повдигне още обвинения

Д-р Нигяр Джафер попита от къде се получава тази разлика в зависимост от лечебното заведение, в което се лекува пациента. Във Враца - 3 хиляди лева, а в Пловдив около 9 хиляди лева. Така за един пациент разликата е десет пъти. Това по думите ѝ давало отклонение и в съотношението лекарства към дейност при различните болници.

Петров коментира поставения въпрос и изтъкна, че една от причините са количествата медикаменти, използвани от различните болници и начинът, по който те се отчитат като количества или като използвани флакони и опаковки.

Втората причина била в начина, по който се прилагат терапиите и склоността към по-скъпи лекарства. Касата, обаче трудно можела да контролира качеството на медицинската дейност. Петров каза още, че в онкологията имало огромни противоречия между консултантите.

Третата причина била разликата между химеотерапиите, които ползват процедурата или пътеката.

Онкоболни няма да останат без лекарства, успокояват от НЗОК

Онкоболни няма да останат без лекарства, успокояват от НЗОК

Подуправителят на Касата определи като абсурдни подобни твърдения

Процедурата се ползвала при по-голям поток в лечебните заведения и била по-евтина. "Там, където има ясни алгоритми за терапии, разликите са доста по-малки", посочи още Петров.

Петров коментира още, че е необходима промяна в Закона за лекарствата и продуктите, за да може вносителите да имат интерес при реферирането на така наречените "болнични" опаковки на лекарствата.