С новия Национален рамков договор (НРД) смятаните за оборотни и печеливши клинични пътеки вече няма да могат да изтърбушват бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) заради въведения механизъм за саморегулация. Това увери служебният министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев в ефира на БНТ.

"Новото е, че се справихме по възможно най-добрия начин заедно с НЗОК и Българския лекарски съюз с твърдото бюджетиране и лимитиране на медицинските услуги. Това ще се почувства след 1-ви април след сключване на индивидуалните договори между касата и лечебните заведения", посочи Семерджиев.

След "колосален труд" за 2017 г. има Национален рамков договор

След "колосален труд" за 2017 г. има Национален рамков договор

Илко Семерджиев е горд, че е успял да е гарант

По думите му, с премахнатите месечни лимити, които са били доста рестриктивни и благодарение на тях се получавала и централизирана листа на чакащите, се преминава от твърдо месечно бюджетиране към прогнозни тримесечни бюджети с буфер в размер на 3%.

"Постигнахме споразумение месечният бюджет за болниците да бъде малко над 133 млн. лв., но при тримесечния натрупвания, ако има преразход от 3% се включва механизъм за саморегулация, което означава, че онези пътеки, които са надхвърлили бюджета си, лимита в тримесечен план започват плавно да намаляват цените си, без да се променят обемите. Което означава, че ще имаме регулация на административното ценообразуване на клиничните пътеки, което е много важен процес", обясни д-р Семерджиев.

Той бе категоричен, че ще бъдат постигнати баланси. "Тези, които са недофинансирани, ще имат възможността да продължават да работят по начина, по който са работили, без да им се намалява цената, а тези които са направили проблеми в бюджета бавно, но балансирано ще слизат обратно към нормалните си стойности", каза още той.

По думите му, за 2016 г. по закон са гласувани 1,343 млрд. лв. за болнична помощ, а тази година с този НРД да не падаме под разходите, които са сключени по касово изпълнение на бюджета на НЗОК и запазване на бюджет в размер на 1,613 млрд. лв.

"Това означава 270 млн. лв. повече. Финансирането се подобрява, от гледна точка на това подобрено финансиране, болниците ще почувстват и подобрение на лечебната помощ за пациентите", коментира д-р Семерджиев.

Здравният министър бе категоричен, че тази година ще бъде първата, в която няма да има преразходи и прехвърляне на плащания за следващата година. Според него вече няма да съществува феноменът пациентът да търси свободно легло и ако не намери, отива в централизирана листа на чакащите, която към момента е 3 500 души.

"С тримесечен прогнозен бюджет с буферен механизъм от 3% върху 400 млн. лв. означава, че на практика ние няма да имаме лимитиране на болничната помощ. Преодолели сме един огромен и тежък административен механизъм", категоричен бе д-р Семерджиев.

Според него промяна на клиничните пътеки ще има единствено по отношение на техните обеми и цени именно поради този 3-процентен буферен механизъм.

"Клинични пътеки, които са прекалено оборотни и смятани за печеливши, в крайна сметка няма да могат да изтърбушат бюджета на касата, защото на три месеца ще се включва този механизъм за саморегулация. Това ще регулира и техните цени", категоричен бе д-р Семерджиев.