Всеки пациент, който има нужда от лъчетерапия, ще я получи. Това стана ясно след среща на пациентските организации с Надзорния съвет на НЗОК.

Очаква се до края на месеца да има нов стандарт за лъчелечение. Това е един от стандартите, по които ще бъде финализирана работата в рамките на този месец, увери заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева.

Пациентските организации ще участват в засилването на контрола при прилагането на лъчелечение.

Кирил Ананиев отрича да има лимити за лъчетерапията

Кирил Ананиев отрича да има лимити за лъчетерапията

Очаква се с 1313 повече пациенти от 2017 г.

Заместник-министърът на здравеопазването уточни, че индикативните стойности за лъчелечението не са ограничение. Те са заложени за шест вида заболявания в Националния рамков договор, подписан от Българския лекарски съюз. Жени Начева увери, че тези индикативни стойности не са с цел ограничаване, забраняване лечението на пациентите, а с цел наблюдение и обсъждане с националните консултанти.

Стана ясно, че разчетените бройки удовлетворяват нуждите за лечение на пациентите.

Най-вероятно проблемът е в резултат на неправилно тълкуване на контрола върху наблюдението на месечните бюджети на лечебните заведения за болнична помощ. В страната има 28 районни каси. Бройките и разчетените бройки удовлетворяват нуждите на пациентите от лечение.

Припомняме, че по-рано през месеца здравното министерство отрече за лимити за лъчетерапията и обяви, че става въпрос за недоразумение.