Ако ние получим 85% от лимитите, които са ни определени, в голямата част от лечебните заведения трудно бихме могли да изплатим работните заплати. Това заяви пред БНР д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници. Думите му са по повод вчерашното споразумение между Здравната каса и съсловните организации на лекарите и зъболекарите засегнатите от кризата с коронавируса лекари и лечебни заведения да получат 85% от очакваните постъпления.

Според д-р Тотев 85% от средномесечната заработка на малките общински болници няма да са достатъчни дори за покриване на разходите за Фонд "Работна заплата", тъй като за него в този тип лечебни заведения са необходими между 87% и 90% от бюджетите им.

Той подчерта и че малките общински болници се нуждаят от средства, за да се подготвят за работа с пациенти с Covid-19, което по негови думи означава "коренно различно превъоръжаване" с предпазни средства и дезинфектанти, а всичко това завишава разходите.

По думи на д-р Тотев част от колегите му вече не получават изцяло заплатите си.

Всички болници получават 85% от средномесечната заработка в периода на кризата

Всички болници получават 85% от средномесечната заработка в периода на кризата

Това договори БЛС с НЗОК

Той обясни, че много от малките общински лечебни заведения не разполагат със сграден фонд, който да отговорят на изискванията за инфекциозни отделения. Често липсват и реанимационни отделения. Друг проблем по негови думи е липсата на квалифицирани специалисти, които могат компетентно да се отнесат към пациенти с коронавирус.

Има апарати, има и легла, но липсва персонал, обясни той.

Д-р Тотев се опасява, че поемането на пациенти с Covid-19 може да се отрази негативно и на капацитета на общинските болници да се лекуват безотказно третирани досега обичайни болести - пневмонии, бъбречни, кардиологични и ендокринологични случаи, различни от пневмонии белодробни заболявания и ред други заболявания.

БСП обвини властта, че с актуализация на бюджета се закриват болници
Обновена

БСП обвини властта, че с актуализация на бюджета се закриват болници

Поне 150 000 нови безработни прогнозира Йорданов

Относно подадените оставки от медици в болниците в Белоградчик и Гоце Делчев отбеляза той обясни, че това са предимно лекари в пенсионна и предпенсионна възраст, които попадат в рисковата група.

Според д-р Тотев трябва определени болници да се определят като третиращи пациенти с Covid-19 и към тях да се насочи приоритетно финансиране, а други да продължат да лекуват т. нар. "банална патология".